Birch Bark Ranch

Katsaus tilan elämään

Birch Bark Ranch on pitkän haaveilun tulos, joka nostettiin lopulta pystyyn Coloradoon (Yhdysvallat), joka on kuuluisa henkeäsalpaavasta luonnostaan. Alunperin tarkoitukseni oli asettua Minnesotaan, joka toimii kotikaupunkina suosikkijääkiekkojoukkueelleni rapakon takana, Minnesota Wildille. Sopivia tiluksia ei kuitenkaan ollut tarjolla, joten lähdin sukulaisteni opastamana lounaaseen Coloradoon, jossa asuu vanhoja ystäviäni omia hevosyrityksiään pitäen. He osasivat suositella sopivaa kohdetta hevostilalle, ja lopulta asetuimme keskelle Coloradon luontoa, lähelle lumihuippuisia vuoria San Luis Valleyssä. Vaikkemme asettunetkaan Minnesotaan, käymme yhä sukulaisteni tiluksilla kisamatkojen yhteydessä, ja samalla tulee ehkä käytyä kannattamassa myös Minnesota Wildiä joukkueen kotikatsomossa.

Tila

Elämä pihapiirissä

Mistään ultramoderneista hienouksista ei kannata alkaa puhua, sillä tallialue on kunnon vanhanajan lännentila nostalgisella tunnelmalla. Tallipihassa katse kohdistuu varmasti heti korkeaan tallirakennukseen, joka puuseiniensä ansiosta sulautuu hyvin maisemaan. Tallin seinät on suomalaiseen tapaan kuitenkin eristetty hyvin pakkaspäivien takia, joten hevosille on tarvittaessa tarjolla lämpimät oltavat. Kesäisin hevosia pidetään pääasiassa pihattolaitumilla, eikä tallissa ole kuin varsovat tammat. Kolme kuudesta tarhapihatosta soveltuvat myös talvikäyttöön tuulikaappien ja paremman eristyksen ansiosta.

Talli sisältä Hevosen koulutus Läheinen lampi

Vähälumiset talvet & Suomen kesät

Sain Luis Valleyssä ei nähdä Suomen talvea lumen osalta, mutta laakson lämpötila voi etenkin talviöisin laskea jopa alle -25 celsiusasteen. Pääsääntöisesti lämpötila pyörii kuitenkin talvisin siinä -10 asteen paikkeilla parin asteen heitoilla molempiin suuntiin. Talvi on säältään varsin vähäluminen, eikä hevosten kanssa päästä kahlaamaan polvia myöten hangessa niin kuin Suomessa oli tapana. Laaksossa lunta sataa normaalisti vain vähän, yleensä noin kymmene senttimetrin verran, ja ainoastaan maanpinnalla oleva aluskasvillisuus peittyy ohueen lumivaippaan. Runsaslumisina talvina lunta voi kuitenkin tuprutella lähemmäs parikymmentä senttiä. Coloradon kesät ovat kutakuinkin verrattavissa Suomen kesiin: päivät ovat öiden tavoin valoisia, pientä tihkusadetta tippuu taivaalta harva se päivä, lämpötila vaihtelee 10-20 plusasteen välillä. Hallanarkana paikkana laaksossa saatetaan kokea myös kesäöisin pieniä pakkaslukemia, jotka ovat kuitenkin täysin tuttuja Suomen kesästä.


Karjatilan karjalauma

Eihän se olisi karjatila eikä mikään, ellei sillä olisi pientä karjalaumaa harjoituskohteena tallin karjahevosille. Birch Bark Ranchin karjalauma koostuu tällä hetkellä sonneista, joiden tarkoitus on kuluttaa tarpeettomia laitumia sekä toimia sopivaan ikään päästyään jalostuseläiminä. Sonneja ei kasvateta teuraskäyttöön, vaan näiden annetaan elää niin kauan kuin ne pysyvät vain terveinä ja elinkykyisinä. Karjalaumaa käytetään myös harjoittelukohteena lajeille cutting ja reined cow horse, joissa tarkoituksena on pitää valittu eläin erossa muusta laumasta.

» Vasikat

Pienet vasikat ovat oiva harjoituskohde arkojen tai nuorten hevosten kanssa, sillä nämä suloiset veitikat on huomattavasti helpompi saada ajettua paikasta A paikkaan B kuin isommat naudat. Vasikkalaumamme koostuu kolmesta erirotuisesta vasikasta, joista jokainen on noin parin kuukauden ikäinen.

Öörni Arkajalka Tomppa

Öörni on vekkuli pieni sonivasikka, joka nauttii elämästä täysin rinnoin. Rodultaan tämä veitikka on blonde d'Aquitaine, ja Öörni edustaa rodun sarvellista linjaa. Tätä pojankoltiaista eivät pidättele minkälaiset aita- tai karsinaelementit tahansa, vaan niiden pitää olla pomminvarmoja, ettei tämä seikkailijasielu pääse ominpäin tutkimusmatkoille.

Arkajalka on nimensä veroinen pikkuvintiö, joka välttelee tuntemattomia ihmisiä parhaansa mukaan isompien laumakavereiden takana piilotellen. Holstein-rotua edustava Arkajalka on kuitenkin tuttuja ihmisiä kohtaan joskus jopa liiankin reipas ja tuttavallinen, sillä pikkusonni yrittää väkisin kivuta syliin rapsuteltavaksi.

Vasikkalauman uusin kaveri on Tomppa, ylämaankarjaa edustava sonnivasikka. Tämä karvainen ilmestys on heti hyvää pataa kaikkien kanssa, mutta itsepäisenä vasikkana tämä osaa olla myös melkoinen terroristi härnätessään vanhempia laumatovereitaan leikkisästi.

» Nuorkarja

Tallin nuorkarjaan kuuluvat kaikki vasikan ja täysikasvuisen väliin mahtuvat naudat. Nuoriso tarjoaa hevosille haastetta ketteryytensä ansiosta, mutta ne eivät pelota hieman arempiakaan hevosia koollaan, mutta sähäkät liikkeet saattavat saada kokemattoman hevosen hämilleen. Suurin osa mulleista eli nuorista sonneista on iältään noin vuoden ikäisiä.

Mörssäri

Trullin Mörssäri (Mötkylä x Justiina) on erittäin utelias ylämaankarja- eli highland-mulli, joka on syntynyt syyskuun ensimmäisenä päivänä 2016. Trullinummen kasvattama sonni on nopea liikkeissään ja vieläpä varsin fiksu, joten se antaa tosissaan haastetta hevosille karjanajossa. Ruoalle erittäin perso poika osaa keplotella itsensä ulos haasta, jos sähkövirta on unohtunut kytkeä päälle.

» Täysikasvuiset

Kun hevonen on riittävän rohkea toimimaan pienten vasikoiden ja vikkelän nuorkarjan kanssa, on aika siirtyä täysikasvuisten nautojen pariin. Lähes hevosenkokoiset mörököllit vaativat hevoselta rohkeutta ja päättäväisyyttä, jos nämä mielii saada liikkeelle ja ajettua haluttuun paikkaan. Täsikasvuiset naudat ovat iältään 2–4-vuotiaita.

Vohveli Vesseli Velikulta

Nautalauman pääjehuna häärii lauman yksi rauhallisimmista yksilöistä, Vohveli. Charolais-rotuinen sonni ei aina käsitä omaa kokoaan, sillä 1350 kg painava otus saattaa alkaa pukkia ihmistä päällään halutessaan vain rapsutuksia. Vohveli ei ole mikään helppo kohde karjahevosille tämän laiskuuden takia, sillä sonni usein vain katselee puoliunessa lähellä pyörivää hevosta. Vohveli viis veisaa Vesselin ja nuorison puuhista, eikä lähde näiden kiusantekoon mukaan.

Tummanpuhuvan ulkomuodon omistava Vesseli on nimensä mukainen eläin: sonni oli jo vasikkana varsinainen menijä ja vekkuilija, eikä luonne ole taantunut juuri yhtään varttumisen aikana. Aberdeen angus -sonni on oikeasti varsin leppoisa tapaus, mutta äkkispurtit laitumella ja epämääräinen örinä saa usein kavahtamaan taaksepäin. 1200 kg painava Vesseli on usein myös se, joka on syystä X päättänyt rymistellä vasikkalauman kera läpi aidasta avarammille laidunmaille.

Velikulta, joka myös Veluna tunnetaan, on täysikasvuisista sonneista se nuorin ja ainakin vielä myös pienin 1100 kg:n elopainollaan. Ayrshire-rotua edustava Velu on luonteeltaan rauhallinen ja hyväntahtoinen eläin, joka ei hätkähdä vaikka pommi räjähtäisi vieressä. Velu on Vohvelin kanssa yksi lauman helppohoitoisimmista otuksista, sillä tämä ei ole eläissään aiheuttanut ongemia esimerkiksi rikkomalla aitoja tai karkaamalla.


Hevospallo

Birch Bark Ranchissa harrastetaan myös hevospalloa, joka toimii hevosille vaihteluna normaalin arjen askareihin. Tallin hevoset ovat omiaan hevospalloon, sillä joukossa on ketteriä, nopeita sekä kuuliaisia ratsuja, joista etenkin aikaratsastusluokissa olevat ratsut ovat tottuneet nopeatempoiseen menoon ja soveltuvat hyvin hyökkäyspäähän. Puolustuslinjalla käytetään paljon westernin ratsastuslajeissa käytettäviä hevosia, joilla on ketteryyttä ja hyvä kiihtyvyys, jolloin niiden kanssa päästään nopeasti hakemaan palloa ja vastustajien perään.

Pääasiassa hevospalloa harrastetaan vain tallin omilla tiluksilla harrastusmielessä, mutta pari kertaa olemme päässeet ihan oikeisiin kilpailuihin tallin henkilökunnasta kasaan kursitulla joukkuella. Hevospalloa ei kuitenkaan tule harrastettua nimeksi asti, vaan satunnaisesti ja ajan salliessa.

» Kentälliset

Kotioloissa pelaamme usein pienempiä pelejä kolmen tai jopa kahden ratsukon joukkueissa mutta kilpailuissa määrä on yleensä neljän tai joskus jopa viiden luokkaa. Parittomien ja parillisten kentällisten ratsastajan ovat samoja, mutta yksi hevonen pelaa ainoastaan yhdessä kentällisessä. Hyökkääjillä käytetään nopeita ja kilpailuhenkisiä hevosia, kun taas puolustajille on valikoitu ketterät ja nopeasti kiihtyvät ratsut.

1. kenttä

- Agnes & Meostat Agron | hyökkääjä
- Jackinda & Pink About It | hyökkääjä
- Johnny & Tiago | puolustaja
- Anamaria & Chinook's Ares | puolustaja

3. kenttä

- Agnes & Duro DLHS | hyökkääjä
- Jackinda Ready Set Go | hyökkääjä
- Johnny & Becoming Wild | puolustaja
- Anamaria & Uncover Radon | puolustaja

2. kenttä

- Yanina & Daniyah Zayna ox | hyökkääjä
- Ryan & Maiden From Mojave | hyökkääjä
- Nadya & Tenessee Lipstick | puolustaja
- Tom & Glamglare Xanthos | puolustaja

4. kenttä

- Yanina & Dimashk Zaman ox | hyökkääjä
- Ryan & We Are Kings | hyökkääjä
- Nadya & Nouvion Red Flag | puolustaja
- Tom & Twix It Up | puolustaja