Prime Sporthorses

Natanya Prime

Natanya

Virallinen nimi Natanya Prime Painotus Kenttäratsastus
Kutsumanimi Nata Koulutus VaB, re130cm, CIC3
Syntynyt & ikä 15.08.2016, 9v Väri & säkä Tummanpunaruunikko, 166cm
Rekisterinumero VH16-066-0083 Omistaja Pierre (VRL-10531)
Rotu & skp Brandenburg, tamma Kasvattaja Prime Sporthorses Suomi

Saavutukset:


Premier (Yhteensä 67%)
KEV-I (2016 syyskuun tilaisuus, 4+10+4+4+11=33p.)

Natanya Prime on yhden vanhimman brandenburg-tuontitammani jälkeläinen, ja tamma on onneksi perinyt myös emänsä kyvyt kenttäratsastukseen. Luonteeltaan Natanya (tai usein vain Nata) on varsin rohkea hevonen, jolta löytyy ripaus temperamenttia. Tamma ei ole mitenkään ehdoin tahdoin haastava, vaan ainoastaan hieman herkästi kuumuva, herkästi oman mielipiteensä ilmoille tuova hevonen. Täysin kokemattoman hevosihmisen huostaan Nataa ei ehkä uskaltaisi laskea, mutta tämän voi hoitaa oikeastaan kuka tahansa, kunhan voimaa löytyy vain sen verran, että tamman kavioita jaksaa pitää ilmassa puhdistuksen ajan - ruunikko brandenburgi kun ei aina itse viitsisi omia kinttujana kannatella.

Kavioiden puhdistus on suitsimisen lisäksi ainoa hieman haastavampi tilanne hoitaessa, muttei mitenkään ylitsepääsemätön. Suitsittaessa Natanya on usein jo sen verran tohkeissaan tietäessään pääsevänsä liikkumaan, ettei se malta hirveästi pysyä aloillaan ja nosteleekin päätään varsin korkealle. Nopeasti liikehtivää hevosta ei edes kannata yrittää varustaa, vaan paras tapa on ottaa aikaa ja vain odottaa, että hevonen rauhoittuu omia aikojaan. Nata hoksaa kyllä aina melko nopeasti, ettei malttamaton asenne toimi, ja asettuu tällöin aloilleen. Taluttaessakin tammalla on jokseenkin kiire, kun ollaan lähdössä ratsastamaan. Talliin tai tarhaan mentäessä vauhti pysyy kuitenkin tasaisena, eikä hevosta tarvitse napauttaa ruotuun.

Natanya on ratsastaessa sähäkkä ja herkästi kierroksilla käyvä hevonen, jolta löytyy kuitenkin toimivat jarrut. Tamma ei missään nimessä ole räjähdysaltis tai säikky, mutta joskus sen saa ottaa melko ronskisti kiinni ohjilla, jotta se vauhdin sokaisemana tajuaa, mitä siltä halutaan. Tärkeää onkin pitää ohjat aina hyvin käsissä, eikä löysinä roikkuen, jotta avut menevät paremmin perille. Esteillä Nata liikkuu rohkeasti, eikä se arastele hypätä erikoisiakaan esteitä. Maastoesteillä se syttyy oikein kunnolla, ja etenkin vesiosuudet ja vedessä olevat esteet ovat sille suurta herkkua. Tamman hyppytyyli on sähäkkä, mutta hyppyjä voi varmistella napauttamalla ennen estettä hieman eteenpäin ja höllätä hieman ohjaa, jotta se ei itse hidastele ja hyppää esteet varmasti tasaisesti. Sileällä työskennellessä Natanya ei ole täysin elementissään, joskin se yltää jopa vaativalle tasolle, kunhan sitä muistaa aina ja jatkuvasti koota kestävän sekä tasaisesti ja hyvin pyörivän säilyttämiseksi.

Nata on hirveän utelias hevonen, ja uusissa paikoissa se tiirailee tohkeissaan ympärille ja antaa kuulua omasta olemassaolostaan. Kisapaikoille onkin hyvä tulla hyvissä ajoin, jotta tamma saa hämmästellä uusia asioita ennen suoritusta, eikä sen aikana. Etenkin kouluosuuksissa tamma on ollut herkkä vilkuilemaan ympärilleen, joten se pitää tosissaan pitää kuulolla, jottei hevosen kekittyminen herpaannu. Kisapaikoille pääsy sujuu puolestaan kuin tanssi, sillä Natanya on helppo lastata kyytiin ja sieltä pois, eikä sitä haittaa yksinkään matkustaminen. Tamman kuskaaminen yksikseen voi muille hevosilla olla helpotus, sillä Nata saattaa härnätä matkakaveria, jos se yltää sitä välilaidan takaa tekemään.


Kuvagalleria

Natanya Natanya

Kuvat © VRL-01811, kiitos!


Sukutaulu

i. Crouching Tiger
brdbg, m, 170cm
ii. Crouching Lion
brdbg, m, 170cm, evm
iii. Crouching Panther
brdbg, m, 169cm, evm
iie. My Present
brdbg, rn, 164cm, evm
ie. Poor Riddle
brdbg, rn, 166cm, evm
iei. Mystery Man
brdbg, mrn, 168cm, evm
iee. The Sacrificial Lamb
brdbg, rn, 167cm, evm
e. Nowitna
brdbg, prn, 164
ei. Beanue
brdbg, prn, 168cm, evm
eii. Bering
brdbg, prn, 169cm, evm
eie. Dishna
brdbg, rn, 165cm, evm
ee. Narmada
brdbg, tprn, 162cm, evm
eei. Copper
brdbg, tprt, 166cm, evm
eee. Noleen
brdbg, rn, 161cm, evm

Isälinja: Crouching Tiger - evm
Emälinja: Nowitna - evm

Periyttäminen

LUONTEENPIIRTEET
   ROHKEUS: ★ ★ ★ ★ ★ ☆ ☆ Taso 5: melko rohkea
   KUULIAISUUS: ★ ★ ★ ★ ☆ ☆ ☆ Taso 4: normaali
   TEMPERAMENTTI: ★ ★ ★ ★ ★ ☆ ☆ Taso 5: melko temperamenttinen
   HERKKYYS: ★ ★ ★ ★ ☆ ☆ ☆ Taso 4: normaali
TAIDOT
   NOPEUS: ★ ★ ★ ★ ☆ ☆ ☆ Taso 4: normaali
   KESTÄVYYS: ★ ★ ★ ★ ★ ★ ☆ Taso 6: normaalia parempi
   HYPPYKAPASITEETTI: ★ ★ ★ ★ ★ ☆ ☆ Taso 5: hieman normaalia parempi
   KETTERYYS: ★ ★ ★ ★ ★ ☆ ☆ Taso 5: hieman normaalia parempi
   LIIKKEET: ★ ★ ★ ★ ★ ☆ ☆ Taso 5: hieman normaalia parempi

Jälkeläiset

Sukupuoli & nimi Syntynyt Isä Omistaja
brdbg-o/t. Varsa 00.00.0000 Ori Omistaja

Kilpailukalenteri

Jaos: KERJ kenttäratsastus
Ominaisuuspisteet: 3103.21 p.
Nykyinen taso: Taso 6
Maksimitaso: Taso 6
Koulutustaso: CIC3
Hyppykapasiteetti & rohkeus: 1602.94 p.
Nopeus & kestävyys: 1500.27 p.
Kuuliaisuus & luonne: 0.00 p.
Tahti & irtonaisuus: 0.00 p.
Tarkkuus & ketteryys : 0.00 p.

Päiväkirja ja valmennukset

20.09.2016 - KEV-laatuarvostelusta ykköspalkinto pisterivillä 4-10-4-4-11 (rakenne - suku - askellajikoe - irtohypytyskoe - lisäpisteet) ja yhteispistemäärällä 33!

14.10.2016 - Parivuotiaana Natanyaa käytettiin ASES:n varsa-arvioinnissa, josta heltisi Premier-palkinto. Noin nelivuotias tamma ilmoitettiin nyt uudestaan saman järjestön arvosteluun, mutta tällä kertaa vain täysikasvuisten tammojen tilaisuuteen. Neljän osa-alueen sijasta arviointikohtia oli tällä kertaa kuusi, ja maksimipistemäärä pysyi sadassa pisteessä. Rakenteesta pystyi saamaan samat 25 pistettä kuin aiemminkin, mutta tyypeistä eli rotu- ja sukupuolileimoista sekä lajilleen sopivasta olemuksesta sai enää 20 pistettä. Kymmenen pistettä pystyi saamaan hyvästä käytöksestä taluttaessa sekä askellajien ilmavuudesta ja elastisuudesta. Askellajien virheettömyys arvioitiin 25 pisteellä ja kokonaisvaikutelmasta pystyi saamaan vielä kymmenen pistettä. Viime kerralla Nata oli hieman rauhaton ja häselsi paljon, mutta tällä kertaa se vaikutti paljon rennommalta ja varmemmalta. Ensimmäiseksi seisotin sen tuomariston eteen rakenne- ja tyyppiarvosteluun. Rakenteessa oli tuomariston silmään useita virheitä, mutta muun muassa sukupuolileima oli nyt täysikasvuisena parempi ja selkeämpi. Päivä alkoi kohtalaisen hyvin, ja olin ihan tyytyväinen yhdeksään rakenne- ja 20-tyyppipisteeseen. Taluttaessa Natanya kulki nätisti rinnalla ja ilmavin askelin, joten talutusosiosta se sai lähes täydelliset pisteet, joten olin syystäkin tyytyväinen tammaani! Liikeosiosta saimme myös ihan kohtalaiset pisteet, kun tamman liikkeiden elastisuus arvioitiin kuuden ja puhtaus 13 pisteen arvoiseksi. Päivän kruunasi kokonaisvaikutelman täydet pisteet, jotka kohottivat kokonaispistemäärämme 67:een. Varsa-arvioinnin tavoin saimme mukaamme Premier-arvonimen, joskin pistemäärä oli tippunut edellisestä jonkin verran. Tuomariston kirjallisessa arvioinnissa kehuttiin muun muassa hyvää ja säyseää käytöstä sekä askellusta.

05.09.2016 - All-Sim Evaluation Station on virtuaalihevosille suunnattu arvostelukeskus, jossa hevonen arvioidaan sukupuolesta ja iästä riippuen neljästä kahdeksaan osa-alueella. Parivuotias Natanya-tamma ilmoitettiin varsa-arviointiin, jossa arvostelukohtia on yhteensä neljä kappaletta: rakenne, tyypit, urheilulliset kyvyt sekä kokonaisvaikutelma. Lähdimme tamman kanssa tilaisuuteen hieman takki auki, sillä emme ehtineet harjoitella esimerkiksi peruskäyttäytymistä uusissa paikoissa niin hyvin, kuin olisin halunnut. Varsa-arvostelussa kokonaispistemäärä on sata, ja pisteet jakautuvat neljän osa-alueen kesken tasaisesti; kustakin osiosta on mahdollista saada 25 prosenttia eli 25 pistettä. Arvostelu alkoi rakenteen tutkailulla, ja tilaisuuteen osallistuneet 1–2-vuotiaat hevoset laitettiin yksitellen tuomareiden eteen. Natanya seisoi varsin mallikelpoisesti paikoillaan antaen tuomarien tehdä myös lähempää tutkailua. Tamma sai pisteitä 23 kappaletta ja rakennearvostelun lomassa katsotut hevosten rotu- ja sukupuolileimoista saimme 15 pistettä. Tamma oli tuomariston mukaan hieman huonosti kehittynyt ikäisekseen ja se olisi voinut olla hieman tammamaisemman näköinen. Rotuleimat olivat kuitenkin hyvät. Urheilullisia kykyjä tutkailtiin taluttaen käynnissä ja ravissa, ja osa-alueen arvioinnin jälkeen yhtestulokseemme lisättiin 19 pistettä. Nata oli kuulemma innokkaasti liikkuva nuori, jolla olisi kuitenkin liikkeiden puhtaudessa vielä hiottavaa. Kokonaisvaikutelma vai 15 pisteeseen tyyppisen ja hieman hätäisen luonteen takia, mutta tuomarit uskoivat tammasta olevan vielä pitkälle! Yhteensä 72 pisteellä olimme oikeutettuja Premier-arvonimeen, jonka saivat kaikki 60–74 prosenttia maksimipisteistä saaneet hevoset. Tamman varsa-arvioinnin arvostelulomake pisteineen ja tuloksineen.

26.08.2016 - Nowitna-emä muutti Serellendersiin!

15.08.2016 - Natanya syntyi!

Ulkoasu © NM. | Ulkoasun kuva © BDRS | virtuaalitalli / virtuaalihevonen | s-posti