Prime Sporthorses

Javellan Prime

Javellan

Virallinen nimi Javellan Prime Painotus Estepainotteinen
Kutsumanimi Java Koulutus vaB, re160cm, CIC3
Syntynyt & ikä 19.06.2015, ikä alhaalla Väri & säkä Mustanruunikko, 170cm
Rekisterinumero Ei rekisteröity Omistaja Pierre (VRL-10531)
Rotu & skp Trakehner, tamma Kasvattaja Prime Sporthorses, Suomi

Saavutukset:


EV-II (26 p.)
Preferent (Yhteensä 56%)

Luonnekuvaus

Javellan Prime on isokokoinen puoliveritamma, joka on emänsä tavoin varsinainen kiukuttelija. Tamma saattaa suutahtaa toisinaan jopa mitättömältä tuntuvasta asiasta, kuten joutuessaan pesulle tai poistumaan uralta. Javan kiukunpuuskilta pääsee kaikista vähimmällä vaivalla, kun vain jättää juntturoivan pikkuprinsessan omiin oloihinsa eikä anna tälle minkäänlaista huomiota. Kun tamma huomaa, ettei tämän touhut muita kiinnosta, muuttuu ääni nopeasti kellossa ja tämä on kuin eri hevonen. Parhaimmillaan Java on isosta koostaan huolimatta tarkka ja nopea hyppääjä, joka vaatii ratsastajaltaan selkeät ja tarkat avut. Tamma on erittäin vieraskorea hevonen, eli tämä näyttää itsestään parhaimmat puolet vieraissa paikoissa. Tämä toimii myös paremmin ennestään tuttujen käsittelijöiden kuin ventovieraiden kanssa.

Ratsuna Java on erittäin osaava ja taitava hevonen, mutta tämä ei ole missään nimessä miellyttämishaluinen hevonen, joten myös ratsastaja joutuu nähdä hurjasti vaivaa, jotta tamma viitsii liikkua tasolleen kuuluvalla tavalla. Tamma heittää nopeasti sivupukit tai pahimmassa tapauksessa kunnon rodeohypyt, jos ratsastajan pohje erkanee hevosen kyljestä liikaa. Java onkin herkin juuri pohjeavuille, muttei tämä siedä myöskään raskasta ohjaskättä. Huonoon tasapainoon tamma vastaa puolestaan hidastamalla herkästi vauhtia, eli asennon täytyy pysyä muuttumattomana ja tukevana. Kunhan ratsastaja täyttää tamman vaatimustason, kuoriutuu Javasta näppärä estehevonen, joka osaa itse sovittaa askeleet esteiden väliin ja valita sopivan ponnistuspaikan. Ratsastajan työksi tulee luoda esteelle sopiva lähestyminen, sillä Java yrittää usein tehdä liian tiukkoja ja turhan riskialttiita lähestymisiä, joista on hankala hypätä ainakaan puhtaasti. Maastoesteillä tamma saattaa intoutua, joten tätä ei kannata viedä heti maastoon edes parin päivän mittaisilta vapailta, vaan ylimääräiset energiat on hyvä taltuttaa aidatussa tilassa.

Hoitaessa Java on hieman kaksipiippuinen tapaus, sillä toisinaan tämän löytää karsinasta nurkassa murjottamasta tai karsinan ovelta iloisena höristen. Äkäisellä tuulella ollessaan tamman hoitajan on syytä pitää tätä koko ajan silmällä, ettei vain joudu tympiintyneenä heiluvan hevosen liiskaamaksi. Tarkoituksella Java ei ihmisiä toki vahingoita, mutta äksyillessään tämä ei edes koita huomioida muita. Hyvinä päivinä tamma seisoo nätisti niillä sijoillaan ja antaa hoitajan tehdä työnsä ainakin jokseenkin rauhassa, mitä nyt koittaa kovasti osallistua hoitotoimenpiteisiin koittamalla anastaa harjoja hoitajalta ja harjaämpäriä tutkimalla. Taluttaessa tamman mielentilalla ei ole juurikaan vaikutusta tämän käytökseen, ja hevonen saadaankin siirrettyä paikasta A paikkaan B ilman ongelmia. Kärttyisenä tamma vain kulkee hapan ilme naamallaan, ja muuten taas kirmailee iloisesti koittaen ehkä hieman tuuppia taluttajaa. Ensitapaamisella Java saattaa ottaa aluksi hieman mittaa toisista hevosista, mutta välienselvittelyn jälkeen tämä on lähinnä ärsyttävä maanvaiva, joka haluaisi olla jatkuvasti leikkimässä. Lyhythermoisimmilla hevosilla saattaakin mennä nopeasti pinna tamman kanssa.

Lastauksen kanssa ei tule viivästyksiä, ja Javan saakin sisään kuljetusautoon ensi yrittämällä. Matkan aikana tamma on pääsääntöisesti nätisti, kunhan pitkillä matkoilla tehdään riittävän monta pysähdystä, joiden aikana hevoset pääsevät hieman jaloittelemaan. Kisapaikalla Java kulkee korvat hörössä, pää pystyssä ja mahdollisimman ryhdikkäänä, eikä tämä malta asettua kunnolla aloilleen hoidon ja varustamisen aikana. Verryttelyssä ja myös itse suorituksen aikana tamma antaa kaikkensa mitään säästelemättä, mutta ratsastajan tulee kuitenkin malttaa hillitä tammaa hieman, jottei tämä epäonnistu yrittäessään suoriutua radasta sekä mahdollisimman nopeasti että virheettömästi.


Kuvagalleria

Javellan Javellan Javellan

Kuvat © Gál Ildikó, thank you! (Klikkaa kuvat suuremmiksi)


Sukutaulu

i. Poppy Boy Harley
trak, m, 171cm
ii. Benson Hedges
trak, rn, 167cm
iii. Tigray
trak, trn, 168cm, evm
iie. Berlandiera
trak, trn, 168cm, evm
ie. Psychedelisch
trak, rn, 161cm
iei. Tsavoriter
trak, rn, 163cm, evm
iee. Pasadena
trak, trn, 160cm, evm
e. Trze Janella
trak, rn, 169cm
ei. Time
trak, rnkm, 168cm
eii. Tabula Rasa
trak, rn, 170cm, evm
eie. Tirana
trak, mkm, 166cm, evm
ee. Jacklin Hollywood
trak, rt, 170cm
eei. Maddox
trak, rt, 171cm, evm
eee. Jacinth Hollywood
trak, prt, 169cm, evm

Jälkeläiset

Sukupuoli & nimi Syntynyt Isä Omistaja
trak-o. Prime Jeremias 02.07.2016 Cranleigh Absinth Claridge Stud

Kilpailukalenteri

ERJ (sijoituksia 10 kpl, cup-sijoituksia 00 kpl)

25.08.2015 (Kutsu), 4. 160cm, 2/30
22.08.2015 (Kutsu), 4. 160cm, 4/30
20.08.2015 (Kutsu), 4. 160cm, 2/30
15.08.2015 (Kutsu), 4. 160cm, 5/30
12.08.2015 (Kutsu), 5. 160cm, 1/30
10.08.2015 (Kutsu), 5. 160cm, 5/30
07.08.2015 (Kutsu), 5. 160cm, 3/30
01.08.2015 (Kutsu), 5. 160cm, 5/30
26.07.2015 (Kutsu), 3. 160cm, 2/30
25.07.2015 (Kutsu), 3. 160cm, 5/30

KERJ (sijoituksia 00 kpl, cup-sijoituksia 00 kpl)


MEJ (sijoituksia 00 kpl, cup-sijoituksia 00 kpl)


Päiväkirja ja valmennukset

29.02.2016 - Pakkasmäärän lähennellessä kymmentä ja navakan tuulen tehdessä siitä lähes kaksin verroin pahemman tuntuista, siirryimme alkuverryttelyjen aikana kentältä maneesin suojiin, jonne ei kuitenkaan ikävä kyllä päässeet paistamaan kauniin kevätauringon säteet. Olin saapunut Prime Sporthorsesiin, jossa olin luvannut pitää estetunnin muutamalle tallin hevoselle ratsastajineen. Vanhimpana ja kokeneimpana hevosena tunnille osallistui Chroma DON -niminen hannover-tamma, jossa ihastuin sen kauniiseen valkoiseen väritykseen mustalla vivahteella. Muut tunnille osallistuvat hevoset olivat nimeltään Baeva Prime, Javellan Prime, Cranleigh Horcrux sekä keltanokan roolia pitävä Gallant Spider -ori. Tänään harjoittelisimme esteille lähestymisiä eri kulmista ja sarjaesteitä kaarevalla uralla, mutta ennen varsinaista treeniä ratsukot saivat aloittaa itsenäiset alkuverryttelyt.

Javellan nyki melko ronskisti päätään osoittaen mieltään joutuessaan kulkemaan omasta mielestään liian hitaasti, ja tamman ratsastaja saikin ylimääräisen käsitreenin kipakan hevosensa kanssa. Kun vauhtia olisi sitten pitänyt lisätä, ei tamma ihan kiusallaan sitä tehnyt kuin vasta useamman käskyn jälkeen. Myös uralta poistuminen ei ollut hevosen mieleen, mutta mitä pidemmälle tunti eteni, sitä nöyrempi siitä tuli. Ratsastajan mukaan Javellan testasi ratsastajan hermoja lähes poikkeuksetta jokaisen ratsastustunnin alussa, joten sen käytös oli ilmeisesti tuttua touhua. Javellan ja Baeva olivat kuin yö ja päivä, sillä siinä missä mustanruunikko trakehner keksi jatkuvasti uusia tapoja ärsyttää ratsastajaansa, käveli Baeva nätisti ja kuunteli ja toteutti ratsastajansa avut pilkuntarkasti.

Lähestymisharjoitukset aloitettuamme pääsin ihastelemaan Horcrux-orin erittäin pehmeän ja muutenkin korrektin näköisiä liikkeitä, joihin ratsastaja pystyi hyvin mukautumaan. Ori liikkui ketterästi ja kääntyi pienessä tilassa, joten se onnistui lähestymään esteille erinomaisesti, vaikka parissa kohtaa jo en ollut enää uskoa, että hevonen pystyisi sellaisesta kulmasta hyppäämään onnistuneesti. Gallantilla olisi puolestaan ollut varmasti yhtä päteviä suorituksia kuin tunnin toisella orilla, mutta tämän kiihko nopeutta kohtaan vaikeutti etenkin jyrkästi kaartuvissa lähestymisissä, joissa hypyt eivät luonnistuneetkaan täysin mutkattomasti, vaan ratsukko joutui hieman mutkittelemaan ennen estettä. Javellanin vuoron koittaessa tamma kuvitteli näkevänsä maneesin nurkassa mörköjä, eikä suostunut hyppäämään määrättyä estettä sitten millään. Kun ratsukko hyppäsi esteen ensin toisesta suunnasta, onnistui se myös oikeasta kierroksesta. Baeva-tamma hyppäsi puolestaan tasaisen varmasti, mutta olisin toivonut sen liikkeissä olevan ripaus lisää energiaa ja sähäkkyyttä.

Viimeiseksi hevoseksi jäi Chroma, joka käveli ennen suoritustaan uralla laiskasti jalkojaan laahaten ja kaulaansa ojennellen. Sellaista hevosta ei olisi voinut vaativan tason estehevoseksi kuvitella, mutta niin vaan tamma terästäytyi heti ratsastajan komennettua tämän liikkeelle ja teki tyylipuhtaan suorituksen ottamatta kuitenkaan mitään riskejä. Myös kaarevalla uralla olevat kahden sekä kolmen esteen sarjat tamma suoritti hyvin, ja se sai erityistä kiitosta tasaisista ja rauhallisista laskeutumisista, joista Javellanin ratsastaja sai vain haaveilla trakehnerin kaasutellessa innostuneesti esteeltä toiselle. Tamma kyllä hyppäsi erittäin voimakkaasti ja tarkasti, mutta hätäili seuraavalle esteelle siirtymistä, minkä takia laskeutumiset olivat epätasaisia ja töyssyisiä. Muuten hevonen oli kuitenkin petrannut hurjasti alkutunnista, sillä se jopa kuunteli, mitä ratsastajalla oli sanottavaa.

Baevan vuoron tullessa näimme jälleen mallikelpoisen suorituksen, jollaista on ilo katsella. Tamma ei hosunut ja kuunteli ratsastajaansa, joka kuitenkin teki itse pari pientä virhettä. Jos hevonen olisi vain luottanut omiin vaistoihinsa eikä mennyt sieltä mistä käskettiin, olisi yksi pudotus ja kolahdus jääneet tekemättä. Horcruxilta oli lupa odottaa taas yhtä tasokkaita suorituksia kuin aiemmasta tehtävästä, ja ori lunasti myös odotuksensa liikkumalla kaarevalla uralla hyvässä muodossa ja hypäten esteet tarkasti hieman vinosta kulmasta huolimatta. Gallant oli saanut tehtävien välillä kulutettua ylimääräistä virtaansa, ja suhtautui työntekoon nyt aivan uudella asenteella. Ratsukon suorituksessa ei näkynyt hätäily, vaan jokainen liike ja päätös oli tarkkaan harkittu ja suoritus puhuikin hyvien alkuvalmistelujen puolesta. Viimeisen ratsukon jälkeen hyppäsimme saman tehtävän vielä kumpaankin suuntaan ennen loppuverryttelyjä.

22.07.2015 - Java on kasvanut hurjaa vauhtia, ja tämä vasta niin pieni tamma ei olekaan enää mikään pikkuinen. Välillä tamman kanssa saa olla hätää kärsimässä, kun tämä haluaisi olla jatkuvasti tutkimassa kaikki uudet ja ihmeelliset asiat. Olemme harjoitelleet ahkerasti talutuskäyttäytymistä, jossa tamma onkin toiminut erittäin nätisti. Aloitimme rauhallisesti pelkällä riimuun totuttamisella tallissa, ja lopulta harjoittelimme talutusta tutulla ja turvallisella tallipihalla. Olemme myös irtohypyttäneet tammaa pienillä esteillä ja työskennelleet maasta käsin puomien avulla, ja Java on näyttänyt hallitsevansa jo pienestä pitäen hyvän hyppytyylin ja erittäin lennokkaan laukan. Tamman koulutus on edennyt hyvin, ja tämä tulee hyvin toimeen jo ilman emäänsä. Vieroituksen aloitimme rauhallisesti ja siirsimme Javan ja tämän emän ensin viereisiin karsinoihin, joista nämä pystyivät olemaan vielä toistensa lähettyvillä. Pian emä vietiin lyhyiksi ajoiksi yksin tarhailemaan, mihin sekä tamma että varsa reagoivat hyvin. Nyt Janella-emä on alkanut jo itse ottaa etäisyyttä varsaansa, mistä Java ei kuitenkaan ole moksiskaan, vaan tämä lähinnä nauttii siitä, ettei emä ole sitä jatkuvasti komentamassa.

19.06.2015 - Vaikka kesällä varsoja syntyy kuin viimeistä päivää, on jokaisen syntymä hieno ja jännittävä kokemus. Tänään vuoron sai mammahommissa ensikertalainen Trze Janella -tamma, jonka varsominen kesti normaalia kauemmin. Mitään hätää ei kuitenkaan ollut, vaan emä ei vain malttanut millään rauhoittua aloilleen kunnollista puristusta varten. Pitkän odottelun jälkeen maailmaan putkahti viimein upea tumma tamma, jonka viralliseksi nimeksi muotoutui myöhemmin Javellan Prime! Tammavarsa oli erittäin sinnikäs ja pirteä pikkuhevonen, joka kompuroi pystyyn alta aikayksikön ja suuntasi heti emänsä nisälle aterioimaan. Janella-emä hoivasi pienokaistaan äidin elkein, mutta meinasi olla hätää kärsimässä, kun tammavarsa ei malttanut asettua kunnolla aloilleen sekunniksikaan huomattuaan kävelemisen salat. Tammavarsan isänä toimii Barricade Warmobloodsissa asuva Poppy Boy Harley -ori, jolla on Javellanin lisäksi kaksi muuta jälkeläistä sekä hurjat näytöt kisakentiltä. Vanhempiensa näyttöjen mukaan uskomme myös Javan pärjäävän hyvin kisakentillä siihen ikään ehdittyään, ja tammalle onkin suuret suunnitelmat valmiina odottamassa täyttämistään.


Ikääntyminen

1 vuotta 19.07.2015 5 vuotta 19.03.2016 9 vuotta 19.11.2017
2 vuotta 19.08.2015 6 vuotta 19.08.2016 10 vuotta 19.04.2018
3 vuotta 19.09.2015 7 vuotta 19.01.2017 11 vuotta 19.09.2018
4 vuotta 19.10.2015 8 vuotta 19.06.2017 12 vuotta 19.02.2019
Ulkoasu © NM. | Ulkoasun kuva © BDRS | virtuaalitalli / virtuaalihevonen | s-posti