Prime Sporthorses

Eastmaniac

Eastmaniac

Virallinen nimi Eastmaniac Painotus Yleispainotteinen
Kutsumanimi Maniac, Manu Koulutus vaA, re130cm, CIC4
Syntynyt & ikä 09.02.2012, ikä alhaalla Väri & säkä Musta, 171cm
Rekisterinumero VH13-139-0001 Omistaja Pierre (VRL-10531)
Rotu & skp Hesseninhevonen, ori Kasvattaja Edgar Bauer, Saksa

Saavutukset:


KTK-II (2016 kesäkuun tilaisuus, 17+20+20+18=75p.)
KRJ-I (2015 joulukuun tilaisuus, 8+41+18+20+15=102p.)
ERJ-II (2016 tammikuun tilaisuus, 8,5+40+20+15+15=98,5p.)
Premier (Yhteensä 69%)

21.02.2016 VSN Ionic - LKV1, SW5 (t. Sirpa)
19.02.2016 VSN Thirteen - LKV1, SW4 (t. Spookiness)
17.02.2016 NJ Thirteen - LKV2, irtoSERT (pt. Vibaja)

Luonnekuvaus

Eastmaniacin tarina Prime Sporthorsesissa alkoi tämän tultua heti luovutusikäisenä Saksan maalta kotoisaan Suomeen, jossa ori otettiin reippaalla asenteella joukkoon mukaan. Ori antaa itsestään ja edustamastaan hesseninhevoskantakirjasta varmasti positiivisen kuvan kaikille, joiden kanssa tämä on tekemisissä. Hyväkäytöksinen Maniac tekee aina, mitä pyydetään ilman mutinoita, ja välillä tuntuukin, että narunjatkeena on kiltti ja säyseä ruuna orin sijasta. Täysin vietävissä Manu ei kuitenkaan ole, sillä tämä uskaltaa myös panna kampoihin muille hevosille, jos nämä yrittävät kovasti tätä sortaa ja alistaa ilman syytä. Itseään huomattavasti vahvemmille yksilöille tämä kuitenkin alistuu suosiolla, mutta nuorempia tämä saattaa ojentaa.

Ratsuna Maniac on erittäin vastaanottavainen apujen suhteen, eikä kyseenalaista mitään annettua käskyä. Ori tuntuukin liikkuvan lähes ajatuksen voimalla, kunhan tämän on ensiksi saanut herätettyä koomasta, jossa se elelee aina alkutunnin ajan. Jos alkuverryttelyistä ei tee riittävän motivoivaa ja monipuolista, voit olla varma, ettei ori liiku myöhemminkään kunnolla ja laiskottelevaa hevosta saa olla jatkuvasti ajamassa eteenpäin tämän hidastaessa omin avuin vauhtia ja tekemällä muutenkin annetut hommat sinne päin. Alkuvalmisteluilla on siis iso osa Manun ratsastuksessa, jos orin kanssa haluaa päästä sen omalle tasolleen.

Eastmaniac on ehdottomasti parhaimmillaan kouluratsastuksessa, jossa tämä saa panna itsensä likoon ja näyttää piilevät, upeat liikkeensä koko yleisölle. Paineen alla eli kisatilanteissa ori on parhaimmillaan ja tämä tekee liikkeet korostetun puhtaasti ja oikeaoppisesti ikään kuin tanssahdellen eteenpäin näyttävästi. Koululiikkeitä treenatessa Manu kulkee upeasti muodossa ja herkillä avuilla, mutta esteillä tämä saattaa hieman innostua kuunnellen kuitenkin yhä ratsastajaa. Yhtä upealta tämä ei kuitenkaan näytä rata- tai maastoesteillä, vaikka hyppytyyli onkin voimakas ja liikkeet ketteriä ja korkeita. Tarkkuus ei kuitenkaan ole Manun vahvuuksia, ja tämä tiputtaakin puomeja herkästi, jos ratsastaja hätiköi lähestymisien kanssa. Maastoesteille ori saattaa lähestyä korostetun rauhallisesti, mutta kiihdyttää vauhtia taas niiden jälkeen.

Manu on hoitaessa leppoisa kaveri, jota kelpaa rapsutella ja puunata, sillä se ei pistä pahaseen saadessaan ylimääräistä huomiota. Yleensä se vain torkkuu paikoillaan ja antaa hoitajan tehdä juttunsa rauhassa. Varustaessa ori saattaa hieman hätiköidä ollessaan jo innoissaan lähdössä liikkumaan, mutta varusteet saa kuitenkin laitettua paikoilleen pienen säätämisen jälkeen. Suojien kanssa saattaa tosin vierähtää pidempäänkin, jos hevonen intoutuu kovin tanssahtelemaan paikoillaan. Taluttaessa Maniac kävelee kiltisti ihmisen perässä, eikä yritäkään lähteä omille teilleen, mutta yleensä niin kiltin käytöksen vastapainoksi ori osaa olla varsin rasittava hevonen ollessaan tarhassa. Ori nimittäin tykkää leikittää ihmisiä antamalla heidän tulla parin metrin päähän ja juoksemalla sitten riemuissaan karkuun.


Kuvagalleria

Maniac

Kuva © Van Uytert, thank you! (Klikkaa kuva suuremmaksi)


Sukutaulu

i. Enammored
Hess, trn, 171cm, evm
ii. Excalibur
Hess, trt, 172cm, evm
iii. Emanon
Hess, trn, 170cm, evm
iie. Deputy Belle
Hess, vrt, 172cm, evm
ie. Elliquence
Hess, rn, 166cm, evm
iei. Emanon Wil
Hess, mrn, 168cm, evm
iee. Chipwitch
Hess, vprn, 165cm, evm
e. Tetarosa
Hess, m, 166cm, evm
ei. Topanga
Hess, m, 168cm, evm
eii. Topnotch
Hess, trn, 169cm, evm
eie. Anabell
Hess, m, 167cm, evm
ee. Ofeelia
Hess, mrn, 165cm, evm
eei. Onyx Felix
Hess, m, 164cm, evm
eee. Allouette
Hess, trn, 167cm, evm

i. Vaikka hesseninhevonen ei kantakirjaussuuntana ole mikään kovin tunnettu tai edes suosittu ainakaan täällä Suomessa, on Enammored-ori tuonut sitä lisää maailmankartalle. Tämä tummanruunikko ori 171 senttimetrin säkäkorkeudella on varsinainen huippuperiyttäjä, sillä sekä este- ja kenttäkisoja ahkerasti tasoilla 150cm ja CIC4 kiertänyt hevonen on lisäksi menestynyt näyttelyissä korrektin ja sopusuhtaisen rakenteensa ansiosta. Meriittihirmu on palkittu muun muassa esteratsastuksen piireissä usealla kunniamaininnalla, kantakirjattu ensimmäiselle palkinnolle ja ansainnut myös MM-menestystä rataesteiden parista. Enammored on myös luonteeltaan priimatavaraa, ja kun kaikki nämä piirteet lyödään yhteen hevoseen, saadaan aikaiseksi ihailtu ja jalostuspiireissä kysytty ori, jolla on jo Saksassa lähemmäs parikymmentä jälkeläistä.

ii. Excalibur on etenkin rataesteillä näkynyt tummanrautias hesseninhevonen, joka on kokonsa puolesta varsin kookas hevonen. 172 senttinen hevonen ylittää lähes itsensä kokoisia esteitä kevyesti, mutta suurimmat saavutukset, joihin voi laskea esimerkiksi yksilöratsastuksen MM-pronssin, on ansaittu 140 senttimetrin luokista. Ori on luonteeltaan jotakin helpon ja haastavan väliltä, sillä tämän mielialat vaihtelevat melko nopeasti aina tilanteen mukaan. Esimerkiski kovakouraisesta ja epäreilusta kohtelusta ori ottaa herkästi nokkiinsa, eikä tämä näytä parhaimpia puoliaan muille oreillekaan, jos nämä ovat asemastaan tarkkoja olevia riitapukareita. MM-menestyksen myötä Excalibur on saanut lukuisia astutuskyselyitä, mutta oria on kuitenkin käytetty omistajan päätöksestä jalostuksessa vain kuuden varsan verran.

ie. Elliquence hurmaa kauniilla ruunikolla värityksellään, jonka kruunaa puhtaanvalkoiset sukat ja pitkä piirto päässä. 166 senttinen hevonen on ollut kodinvaihtaja koko ikänsä, sillä tamma ei ole sopeutunut oikein kenenkään omistukseen. Andale ei ole siis oikeastaan koskaan päässyt näyttämään piileviä estehevosen lahjojaan, kunnes vasta viimeisinä kilpailuvuosinaan tämä sai mahdollisuuden nuorelta ja tavoitteelliselta kilparatsastajalta, joka tähtäsi lajin huipulle. Elliquence on luonteeltaan kuuliainen ja hyvätapainen, joten tämä oli nappivalinta ensimmäiseksi kovan tason hevoseksi. Tamma ehti kovan treenin jälkeen kisata kaksi ehyttä kautta, kunnes ikä alkoi tulla vastaan, ja tämä siirtyi viettämään leppoisia eläkepäiviään silloisen ratsastajansa tiluksille. Kilpailumenestyksen puuttumisen takia Elliquence ei koskaan ollut mikään kysytty jalostushevonen, ja tämä varsoikin vain kaksi jälkeläistä: yhden nuorena tammana kasvattajalleen ja toisen ennen eläkepäiviään ratsastajansa tulevaksi kisaratsuksi.

e. Tetarosa on Saksassa asuva siitostamma, joka on varsonut kahdeksan hesseninhevosta tuoden rotua yhä tutummaksi maailmalla. Musta tamma kisasi ennen kisaeläkkeelle siirtymistään omistajansa ja kasvattajansa Max Frilin kanssa rataesteitä ja kouluratsastusta kansallisella tasolla parin kauden verran. Startteja ei ehtinyt kertyä kovin kummoista määrää, mutta Tetarosan voitto- ja sijoitusprosentit olivat kovia tämän tehtyä tasaisen varmaa työtä jokaisessa kisassaan. 166 senttinen tamma ei ollut mikään kookas hevonen, ja rakenteeltaankin tämä oli melko solakka, mutta luonnetta tähän heiveröisen näköiseen pakkaukseen oli ahdettu ainakin kolmen hevosen verran. Tamma ei missään nimessä ollut mikään helppo hevonen, vaikka ei tämä myöskään ollut mikään ihmissyöjä. Yhden ihmisen hevosena tutuksi tullut Tetarosa osasi vaatia arvolleen sopivaa kohtelua, ja tiputti itsestään liikoja luulevat ratsastajat nopeasti takaisin maanpinnalle.

ei. Topanga edustaa pitkän kasvatustyön tulosta, ja tämän mustan hesseninhevosen sukujuuret yltävätkin pitkälle historiaan. Vanhaa, pitkälle ulottuvaa ja tunnettua sukua on haluttu vaalia, ja Topangan tulevaisuudensuunnitelmat olivat jo selvillä tämän vasta synnyttyä: oria tultaisiin pääasiassa käyttämään siitoshevosana ja kilpailut jätettäisiin vähemmälle. 168 senttimetriä korkea ori on tähän päivään mennessä toiminut isänä 18 varsalle, jotka ovat päätyneet isänsä tavoin aktiiviseen jalostuskäyttöön. Topanga on näyttänyt kykyjään myös nuorten hevosten estelaatuarvostelussa, jossa tämä sijoittui toiseksi. Varsinaisia sijoituksia rataesteiltä tältä tammamaiselta ja menohaluiselta hevoselta löytyy kuitenkin vain pari kappaletta. Tammamaisen luonteen takia ori nimettiin hieman naisellisesti, mutta nimi ei ole hevosta pahentanut. Estepainotteisten hevosten lisäksi Topangan suvusta löytyy useita kenttä- ja kouluratsastuksessa kunnostautuneita yksilöitä.

ee. Ofeelia on mustanruunikko tamma, joka ei ole kisannut haastavia kisoja, vaan kilpailukokemukset rajoittuvat pääasiassa 110 ja 120 senttimetrin esteluokkiin ja helpon tason kouluratoihin. 165 senttisellä tammalla ei ole edes mitenkään erikoinen suku, mutta siitä huolimatta tämä hesseninhevonen on onnistunut varsomaan lukuisia tänä päivänä esteratsastuksen huipulla kisaavia estehevosia sekä pari näppärää yleishevosta. Ofeelia viettää nykyään eläkepäiviään kasvattajallaan, joka harjoittaa pienimuotoista puoliverikasvatusta pienessä kylässä Etelä-Saksassa. Tamma oli kasvattajansa ylpeys, vaikkei tämä olekaan saavuttanut maallista mammonaa tai meriittejä isompien siittoloiden huippuhevosten tavoin. Ofeelian lauhkea ja kaikkien kanssa toimeen tuleva luonne auttoi tätä saamaan tukevan jalansijan rotunsa pienissä jalostuspiireissä, vaikka muut ominaisuudet ovatkin hieman puutteellisia.

Jälkeläiset

Sukupuoli & nimi Syntynyt Emä Omistaja
fwb-o. Plumbum Prime 25.01.2015 Ragnarok Rinna tvisha, Lao Thania
hess-o. Elburn Elliot (kisat) 05.04.2014 Myah Swiggles Jenna S., Team J&K
hess-t. Elburn Mangofleet 05.04.2014 Myah Swiggles noreen, Elkenburgh

Kilpailukalenteri

KRJ (sijoituksia 69 kpl, cup-sijoituksia 02 kpl)

24.03.2014 (Kutsu), 5. vaativa A, 4/40
23.03.2014 (Kutsu), 5. vaativa A, 2/40
15.07.2013 (Kutsu), 6. vaativa B, 3/50
13.07.2013 (Kutsu), 5. vaativa B, 6/50
11.07.2013 (Kutsu), 6. vaativa B, 3/50
11.07.2013 (Kutsu), 5. vaativa B, 6/50
08.07.2013 (Kutsu), 8. vaativa B, 2/70
04.07.2013 (Kutsu), 7. vaativa B, 7/70
19.06.2013 (Kutsu), 4. vaativa A, 3/30
19.06.2013 (Kutsu), 6. vaativa B, 1/30
18.06.2013 (Kutsu), 6. vaativa B, 4/30
16.06.2013 (Kutsu), 6. vaativa B, 1/30
12.06.2013 (Kutsu), 3. vaativa B, 3/50
31.05.2013 (Kutsu), 6. vaativa A, 2/30
30.05.2013 (Kutsu), 6. vaativa A, 3/30
27.05.2013 (Kutsu), 3. vaativa A, 5/30
27.05.2013 (Kutsu), 6. vaativa A, 5/30
23.05.2013 (Kutsu), 6. vaativa A, 5/30
23.05.2013 (Kutsu), 5. vaativa A, 3/30
17.05.2013 (Kutsu), 1. vaativa B, 5/30
15.05.2013 (Kutsu), 2. vaativa B, 4/30
15.05.2013 (Kutsu), 1. vaativa B, 5/30
14.05.2013 (Kutsu), 2. vaativa B, 4/30
14.05.2013 (Kutsu), 3. vaativa B, 1/40
12.05.2013 (Kutsu), 1. vaativa B, 2/30
11.05.2013 (Kutsu), 4. vaativa B, 5/30
04.05.2013 (Kutsu), 6. vaativa B, 6/50
30.04.2013 (Kutsu), 1. vaativa A, 5/30
29.04.2013 (Kutsu), 6. vaativa B, 7/50
28.04.2013 (Kutsu), 8. vaativa A, 6/50
28.04.2013 (Kutsu), 7. vaativa A, 5/50
27.04.2013 (Kutsu), 2. vaativa A, 3/50
26.04.2013 (Kutsu), 6. vaativa B, 1/50
22.04.2013 (Kutsu), 8. vaativa A, 4/50
22.04.2013 (Kutsu), 2. vaativa A, 3/50
21.04.2013 (Kutsu), 2. vaativa A, 5/50
20.04.2013 (Kutsu), 2. vaativa A, 3/40
19.04.2013 (Kutsu), 4. vaativa A, 1/30
19.04.2013 (Kutsu), 2. vaativa A, 3/40
19.04.2013 (Kutsu), 1. vaativa B, 3/50
18.04.2013 (Kutsu), 1. vaativa B, 2/50
17.04.2013 (Kutsu), 6. vaativa B, 3/40
15.04.2013 (Kutsu), 3. vaativa A, 1/30
14.04.2013 (Kutsu), 6. vaativa B, 5/40
14.04.2013 (Kutsu), 5. vaativa B, 2/40
14.04.2013 (Kutsu), 5. vaativa B, 3/40
13.04.2013 (Kutsu), 8. vaativa A, 3/50
13.04.2013 (Kutsu), 7. vaativa A, 1/50
12.04.2013 (Kutsu), 7. vaativa A, 4/50
12.04.2013 (Kutsu), 3. vaativa A, 2/30
11.04.2013 (Kutsu), 6. vaativa B, 3/40
11.04.2013 (Kutsu), 6. vaativa B, 5/40
10.04.2013 (Kutsu), 5. vaativa A, 4/50
09.04.2013 (Kutsu), 6. vaativa B, 1/40
09.04.2013 (Kutsu), 5. vaativa B, 3/40
09.04.2013 (Kutsu), 5. vaativa B, 3/50
09.04.2013 (Kutsu), 5. vaativa B, 1/40
09.04.2013 (Kutsu), 8. vaativa A, 3/50
08.04.2013 (Kutsu), 3. vaativa A, 2/30
07.04.2013 (Kutsu), 6. vaativa B, 2/40
06.04.2013 (Kutsu), 5. vaativa A, 3/50
06.04.2013 (Kutsu), 5. vaativa A, 3/50
05.04.2013 (Kutsu), 2. vaativa A, 5/30
05.04.2013 (Kutsu), 5. vaativa A, 3/50
04.04.2013 (Kutsu), 5. vaativa A, 1/50
01.04.2013 (Kutsu), 2. vaativa B, 6/50
28.03.2013 (Kutsu), 4. vaativa A, 3/60
28.03.2013 (Kutsu), 7. vaativa B, 7/60
27.03.2013 (Kutsu), 4. vaativa B, 3/80

30.06.2014 KRJ-cup (Kutsu), 6. vaativa A, 6/166
30.06.2013 KRJ-cup (Kutsu), 5. vaativa A, 1/106

ERJ (sijoituksia 50 kpl, cup-sijoituksia 03 kpl)

09.07.2014 (Kutsu), 4. 120cm, 1/40
08.07.2014 (Kutsu), 3. 120cm, 5/40
07.07.2014 (Kutsu), 4. 120cm, 4/40
03.07.2014 (Kutsu), 4. 120cm, 1/40
27.06.2014 (Kutsu), 3. 120cm, 6/40
26.06.2014 (Kutsu), 3. 120cm, 5/40
25.06.2014 (Kutsu), 3. 120cm, 5/40
24.06.2014 (Kutsu), 3. 120cm, 3/40
30.05.2014 (Kutsu), 7. 120cm, 5/40
28.05.2014 (Kutsu), 6. 120cm, 2/40
27.05.2014 (Kutsu), 6. 120cm, 4/30
25.05.2014 (Kutsu), 6. 120cm, 3/30
25.05.2014 (Kutsu), 5. 120cm, 5/30
23.05.2014 (Kutsu), 6. 120cm, 4/30
19.02.2014 (Kutsu), 4. 130cm, 1/30
18.02.2014 (Kutsu), 4. 130cm, 1/30
11.09.2013 (Kutsu), 2. 130cm, 2/25
30.06.2013 (Kutsu), 8. 130cm, 5/50
15.06.2013 (Kutsu), 7. 130cm, 1/40
22.05.2013 (Kutsu), 3. 130cm, 4/40
21.05.2013 (Kutsu), 3. 130cm, 3/40
20.05.2013 (Kutsu), 3. 130cm, 3/40
20.05.2013 (Kutsu), 2. 130cm, 4/30
19.05.2013 (Kutsu), 2. 130cm, 3/30
16.05.2013 (Kutsu), 4. 120cm, 3/28
16.05.2013 (Kutsu), 2. 130cm, 2/30
05.05.2013 (Kutsu), 5. 130cm, 2/40
27.04.2013 (Kutsu), 6. 130cm, 6/40
27.04.2013 (Kutsu), 5. 130cm, 4/40
21.04.2013 (Kutsu), 5. 130cm, 3/40
18.04.2013 (Kutsu), 5. 130cm, 5/40
17.04.2013 (Kutsu), 6. 130cm, 6/50
17.04.2013 (Kutsu), 5. 130cm, 2/50
17.04.2013 (Kutsu), 1. 130cm, 6/40
16.04.2013 (Kutsu), 5. 130cm, 6/40
14.04.2013 (Kutsu), 5. 130cm, 2/40
13.04.2013 (Kutsu), 3. 130cm, 2/30
12.04.2013 (Kutsu), 2. 130cm, 4/50
12.04.2013 (Kutsu), 2. 120cm, 4/50
12.04.2013 (Kutsu), 3. 130cm, 5/30
11.04.2013 (Kutsu), 5. 130cm, 4/30
11.04.2013 (Kutsu), 3. 130cm, 4/30
10.04.2013 (Kutsu), 5. 130cm, 2/30
10.04.2013 (Kutsu), 4. 120cm, 3/30
07.04.2013 (Kutsu), 9. 130cm, 6/50
07.04.2013 (Kutsu), 8. 130cm, 2/50
05.04.2013 (Kutsu), 4. 130cm, 5/30
03.04.2013 (Kutsu), 5. 130cm, 4/40
01.04.2013 (Kutsu), 2. 120cm, 4/30
21.03.2013 (Kutsu), 6. 130cm, 4/50

31.03.2014 ERJ-cup (Kutsu), 8. 130cm, 6/109
31.05.2013 ERJ-cup (Kutsu), 8. 130cm, 12/149
30.04.2013 ERJ-cup (Kutsu), 7. 120cm, 6/216

KERJ (sijoituksia 35 kpl, cup-sijoituksia 00 kpl)

22.03.2014 (Kutsu), 4. CIC4, 1/30
20.03.2014 (Kutsu), 2. CIC4, 4/30
20.03.2014 (Kutsu), 2. CIC4, 4/30
19.03.2014 (Kutsu), 2. CIC4, 1/30
14.03.2014 (Kutsu), 2. CIC4, 3/30
13.03.2014 (Kutsu), 2. CIC4, 2/30
12.03.2014 (Kutsu), 2. CIC4, 2/30
12.03.2014 (Kutsu), 2. CIC4, 1/30
09.03.2014 (Kutsu), 2. CIC4, 2/30
07.03.2014 (Kutsu), 2. CIC4, 1/30
05.03.2014 (Kutsu), 2. CIC4, 3/30
03.03.2014 (Kutsu), 2. CIC4, 2/30
02.03.2014 (Kutsu), 2. CIC4, 3/30
02.03.2014 (Kutsu), 2. CIC4, 4/30
06.11.2013 (Kutsu), 3. CIC4, 3/35
01.11.2013 (Kutsu), 3. CIC4, 3/35
02.10.2013 (Kutsu), 7. CIC4, 3/30
24.09.2013 (Kutsu), 7. CIC4, 5/30
02.06.2013 (Kutsu), 5. CIC4, 1/36
23.04.2013 (Kutsu), 5. CIC4, 5/40
11.05.2013 (Kutsu), 2. CIC4, 3/13
05.05.2013 (Kutsu), 10. CIC4, 4/48
01.05.2013 (Kutsu), 10. CIC4, 2/48
12.04.2013 (Kutsu), 5. CIC4, 2/31
10.04.2013 (Kutsu), 5. CIC4, 2/31
08.04.2013 (Kutsu), 5. CIC4, 4/31
07.04.2013 (Kutsu), 5. CIC4, 3/31
05.04.2013 (Kutsu), 5. CIC4, 4/30
01.04.2013 (Kutsu), 3. CIC4, 1/31
30.03.2013 (Kutsu), 3. CIC4, 5/39
26.03.2013 (Kutsu), 5. CIC4, 3/24
26.03.2013 (Kutsu), 3. CIC4, 1/39
24.03.2013 (Kutsu), 6. CIC4, 4/36
23.03.2013 (Kutsu), 6. CIC4, 1/36
15.03.2013 (Kutsu), 6. CIC4, 2/43

Päiväkirja ja valmennukset

16.04.2015 - Tänään se päivä koitti, kun jouduin sanomaan jäähyväiset Eastmaniacin jälkeläiselle Plumbum Primelle, joka kuskattiin aamuyöstä noin 60 kilometrin päähän lentokentälle. Oria odottaisi lento Vietnamiin, jossa oria olisi vastassa tvisha, orin uusi omistaja. Olin hieman jännittynyt lentomatkasta, sillä en ennen ollut lähettänyt kasvattejani näin kauas, mutta tulevaan kotiin olin kuitenkin täysin luottavainen: olin kaupannut tvishalle useamman suomenhevosen ja myös meille päin oli tullut pari suomalaista kasvattia, ja olin enemmän kuin tyytyväinen, kun sain hänen hyvään hoivaansa myös yhden puoliverikasvatin. Aamuvarhain Vietnamin paikallista aikaa sain viestin, jossa tvisha kertoi matkan menneen hyvin ja orin saapuneen yhtenä kappaleena perille. Päivän mittaan sain lisäkuulumisia, ja alkuihmetyksen jälkeen Pommiksi kutsuttu, vajaa 3-vuotias kasvattini tuntui tottuneen maisemanvaihdokseen ja uusiin hoitajiinsa. Jäisin seuraamaan tämän kaksikon matkaa mielenkiinnolla.

21.01.2015 - Eastmaniacin kolmas jälkeläinen sai alkunsa tänään, kun tallin oma norjanpuoliveritamma Ragnarok Rinna varsoi orista komean orivarsan. Myöhemmin Plumbum Primeksi nimetty varsa oli jo ennen tämän syntymää suunniteltu myytäväksi, eli vielä emme jätä Eastmaniacista kotitallilleen jälkeläistä kasvamaan, vaikka ihastuinkin jo varsana suurikokoiseen hevoseen päätä pahkaa heti tämän synnyttyä. Saan kuitenkin olla vieressä näkemässä orivarsan ensimmäiset vuodet, kun ori ensin saa viettää leppoisaa varsan elämää emänsä hoivissa, ja myöhemmin tätä aletaan kouluttamaan ratsuksi. Luonteeltaan tämä eläväinen tähtipää on jo nyt osoittautunut varsin mahdottomaksi tapaukseksi, joten toivon Rinna-emän pärjäävän varsan kanssa. Rinna on ainakin näin alkuun näyttänyt olevansa hyvähermoinen äiti, mitä voi auttaa se, että tämä on jo tamman toinen varsa.

05.06.2014 - Tänään Eastmaniacin jälkeläislistaan saatiin täytettä oikein kahden varsan voimin, kun Gestüt Elkenburghissa noreenin omistuksissa asuva hesseninhevostamma Myah Swiggles varsoi kaksoset. Sekä ori- että tammavarsa syntyivät terveinä, ja varsoista etenkin tamma oli eloisa ja utelias tapaus. Orivarsa pysytteli aluksi hieman omissa oloissaan ja emänsä suojissa, mutta rohkaistui myöhemmin tulemaan ihmisten luokse. Tammajälkeläinen oli syntyessään myös tuuman veljeään suurempi, ja varsojen väritys erosi myös tamman ollessa kaunis piirtopäinen raudikko ja orin komea ruunikko varustettuna tähdellä. Tammavarsan on suunniteltu jäävän kasvattitallilleen, mutta orivarsa suuntaa ilmeisesti vieroituksen jälkeen Jenna S:n hoiviin Team J&K:hon. Tästä varsakaksikosta toivotaan isälleen hyviä jälkeläisnäyttöjä ajallaan, mutta ensin annamme pikkuisten kasvaa rauhassa emänsä hoivissa, ennen kuin niitä hätyytellään ratsun hommilla.

04.06.2013 - Eastmaniac on kuin uusi hevonen, jos verrataan viime vuoteen. Kisakentillä erinomaisesti pärjäävä ori on saanut hieman lisää lihasta luiden ympärille, eikä näytä enää niin heiveröiseltä muiden, kookkaampien orien seurassa. Hieman joka lajia kisannut Maniac on pärjännyt hienosti etenkin koulu- ja esteratsastuksessa, mutta myöskään menestystä kenttäratsastuksessa ei mitenkään vähätellä. Muutamia valjakkoluokkia ori on myös startannut, mutta sitä hommaa pitää vielä treenailla, ennen kuin voin haaveilla orista mitään valjakkoajotykkiä. Maniacille aletaan suunnitella ensimmäisiä jälkeläisiä, jotka toivottavasti näkevät päivänvalon jo viimeistään seuraavan vuoden alkupuolella. Kunhan jälkeläisnäytöt on saatu omien kisasijoitusten tavoin kasaan, aletaan orin kanssa suunnitella laatuarvosteluihin tähtäämistä. Vielä ainakin vuosi ellei parikin mene oria valmistellessa, joten vielä on työtä tehtävänä.

14.09.2012 - Kävimme esittäytymässä Maniacin kanssa paikallisessa match show'ssa. Mätsäreissä pyörineet pikkutytöt innostuivat tietenkin vain suloisista pikkuponeista, joita siellä pyöri pilvin pimein, ja Maniac oli tietty maansa myyneenä jäädessään ilman huomionosoituksia. Hieman kokeneemmat hevosihmiset olivat kuitenkin kiinnostuneet myös näyttävistä puoliverisistä. Sainkin selvittää useammalla henkilölle minkä rotuista yksilöä narunjatkeena pidinkään, ja kaikki vaikuttivat erittäin kiinnostuneelta - monikaan ei ollut edes kuullut sellaisesta rodusta kuin hesseninhevonen. Itse mätsärit menivät hyvin, ja Maniac palkittiin puoliveriluokan kolmanneksi parhaana hevosena. Koska kyse oli epävirallisista näyttelyistä, joissa tuomarin oma mieltymys saattaa hieman vaikuttaa lopputulokseen, luulen, että orin kolmossija johtui ihan vain orin arvoineen tuomarin mieltymyksestä harvinaisiin rotuihin. Tämä ei kuitenkaan minua haitannut, sillä Maniac oli käyttäytynyt mallikelpoisesti koko mätsäreiden ajan.

06.02.2012 - Omistukseeni muutti upean värinen hesseninhevorori Eastmaniac, jolla on potentiaalia vaativiin koulu- sekä esteluokkiin jo menestyneen ja osaavan sukunsa puolesta. Ori on osoittanut hallitsevansa hommat kouluradoilla, ja vauhtia löytyy riittävästi myös esteille. Toivon mukaan orista tuleekin monen lajin osaaja, ja ainakin kokeilemme kisata tavoitteellisesti useampaa lajia. Maniacin kanssa tähdätään pidemmällä tähtäimellä laatuarvosteluihin, mutta ensin orille pyritään saamaan 40-50 sijoitusta KRJ:n alaisista kouluratsastuskilpailuista, sekä sama määrä sijoituksia myös ERJ:n alaisissa estekisoissa. Este- ja koulukisojen ohella Maniacilla startataan myös kenttä- ja maastoestekisoja, joista jälkimmäistä vain satunnaisesti, eikä kyseisten lajien laatuarvosteluihin meno ole vielä yhtään varmaa. Varmaa on kuitenkin se, että tästä orista kuullaan vielä, ellei mitään yllättävää satu.


Ikääntyminen

1 vuotta 09.03.2012 5 vuotta 09.11.2012 9 vuotta 09.07.2014
2 vuotta 09.04.2012 6 vuotta 09.04.2013 10 vuotta 09.12.2014
3 vuotta 09.05.2012 7 vuotta 09.09.2013 11 vuotta 09.05.2015
4 vuotta 09.06.2012 8 vuotta 09.02.2014 12 vuotta 09.10.2015
Ulkoasu © NM. | Ulkoasun kuva © BDRS | virtuaalitalli / virtuaalihevonen | s-posti