Prime Sporthorses

Brighgaze

Bill

Virallinen nimi Brighgaze Painotus Koulupainotteinen
Kutsumanimi Bill Koulutus GP, vaikea valjakko
Syntynyt & ikä 06.02.2012, ikä alhaalla Väri & säkä Ruunikonkimo, 165cm
Rekisterinumero VH13-044-0082 Omistaja Pierre (VRL-10531)
Rotu & skp Holsteininhevonen, ori Kasvattaja Judith Stein, Saksa

Saavutukset:


KTK-II (2014 marraskuun tilaisuus, 18-19-18-18=73p.)
KRJ-I (2014 syyskuun tilaisuus, 21(7+7+7)-40-23-10-8=102 p.)
Premier (Yhteensä 70%)

Luonnekuvaus

Brighgaze on omat arvonsa tunteva, tulinen ja temperamenttinen ori. Osaava ja upealiikkeinen Bill pistää nopeasti jauhot suuhun muille oreille, eikä herran käytös ole aina ihmisiäkään kohtaan mistään parhaimmasta päästä. Tuntemattomia ihmisiä ori karsastaa kuin ruttoa, ja välillä myös orin kanssa päivittäin häärivät ihmiset saavat kokea tallin "kunkun" kiukunpurkaukset. Alkutaival orin kanssa olikin yhtä taistelua, mutta ajan kanssa tämän kenkkuiluihin on tottunut ja nyt niihin suhtautuu lähinnä huumorilla, ellei niistä ole mitään vaaraa muille.

Ratsuna Bill toimii osaavan ja selkeän ratsastajan kanssa hyvin – miten muutenkaan orilla riittäisi rahkeet GP-tason koululuokkiin asti? Kolikolla toimivaksi automaattihevoseksi oria ei kuitenkaan voi luonnehtia, sillä tämä osaa olla melko vaativa ratsastettava. Bill paljastaakin nopeasti itsestään liikoja luulevat ja omia ratsastustaitojaan paisuttelevat ratsastajat tiputtaen nämä ainakin hetkeksi takaisin maanpinnalle. Bill vaatii virheettömät avut, ja pohje-, paino- ja ohjasapujen on toimittava täydellisesti yksiin; ei orikaan muutoin viitsi laittaa tikkua ristiin yhteisen suorituksen eteen.

Koulupuurtamisen lisäksi on välillä hyvä tuulettua iänikuisista pirueteista ja muista mahtipontisista liikkeistä. Ori tykkää työskennellä myös ratsastuskoulusta tuttujen volttien ja suunnanmuutosten parissa, mutta parasta irtaantumista kouluratsastuksesta on orin mielestä ehdottomasti maastoilu! Maastossa sitten mennään eikä meinata, ja ori saattaa puskea säälimättä ratsastajan pidätteiden läpi. Panikoimalla ratsastaja ei auta tilannetta yhtään eteenpäin, vaan rauhallinen, mutta varma ote riittää taltuttamaan orin menohalut.

Bill on mestarikarkaaja, joten tätä ei tule jättää ilman valvovaa silmää hoitotoimenpiteiden ajaksi - ei edes kiinnitettynä. Ori aukoo helpot solmut leikiten, eikä tuplasolmuissakaan kauaa nokka tuhise. Hoitajan valvonnassa orinkutale yrittää esittää oikein hyvätapaista ja fiiniä herrasmiestä, mitä tämä ei poikkeustapauksia lukuunottamatta ole. Bill on hieman epäileväinen uusia hoitorutiineja kohtaan, eikä esimerkiksi kavioita voi missään tapauksessa putsata ennen karvan harjausta. Narun nokassa Bill kulkee steppailemalla, minkä takia oria onkin hyvä taluttaa kuolaimen avulla, jotta tähän saa tarvittaessa kontaktin.


Kuvagalleria

Jäksteri

Kuvat © Benny de Ruiter Stables (Lupa!/With permission!) Thank you! (Klikkaa kuvat suuremmiksi)


Sukutaulu

i. Baringr
holst, rnkm, 167cm, evm
ii. Badger
holst, vprn, 168cm, evm
iii. Barron
holst, prn, 166cm, evm
iie. Natiqua
holst, vrn, 169cm, evm
ie. Favora
holst, rnkm, 165cm, evm
iei. Feargus
holst, mkm, 167cm, evm
iee. Ganette
holst, rn, 164cm, evm
e. Tobiana
holst, vrn, 164cm, evm
ei. Taragon
holst, vrt, 168cm, evm
eii. Talleyrand
holst, vrt, 170cm, evm
eie. Andale Fleur
holst, rt, 166cm, evm
ee. Vedette
holst, mrn, 164cm, evm
eei. Voyager
holst, m, 163cm, evm
eee. Bellaino
holst, tprn, 165cm, evm

i. Baringr on 167 senttimetriä korkea ruunikonkimo holsteininhevosori. Baringr kilpaili ennen eläkkeelle ja lähinnä siioskäyttöön jäämistän kouluratsastusta Grand Prix -tasolla, jolla ori pärjäsikin hyvin. Useita keroja sijoittuneiden joukossa ollut ori oli kuin luotu kouluaitojen sisäpuolelle, sillä kauniit, hyvin pyörivät askeleet tulivat hyvin esille vaativissa koululiikkeissä. Luonteeltaan Baringr ei ole yhtään orimainen, vaan tämä käyttäytyy kaikkien normien mukaisesti joka tilanteessa. Ori pyrkii miellyttämään omistajaansa kaikin tavoin, sillä huonokäytöksinen hevonen taida olla kenenkään ihannehevonen. Baringr on kysytty siitoshevonen niin säyseän luonteensa kuin osaavuutensa ansiosta - orilla onkin pian parikymmentä jälkeläistä, joista suurinosa asustaa Saksan maalla.

ii. Badger on vaaleanpunaruunikko holstein-ori, jolta löytyy korkeutta 168 senttimetrin verran. Badger on melkoinen tusinapuoliverinen, joka kisaa kouluratsastusta intermediate-luokissa, mutta jolla ei ole suurempaa arvokisamenestystä takataskussaan. Orin kanssa yritettiin Saksan maajoukkueeseen, mutta tasaisempia suorituksia tekevät hevoset valittiin joukkueeseen. Näyttäväliikkeinen Badger on ratsastaessa herkästi kuumuva mutta osaava tapaus, joka vaatii luonnollisesti selkäänsä kokeneen ja tarkka-apuisen ratsastajan. Tämän kanssa ei auta olla peukalo keskellä kämmentä, sillä orina tällä on runsaasti sukupuolelleen ominaisia piirteitä, kuten tammojen perään haikailu. Badgerilla on tällä hetkellä 12 jälkeläistä, joista osa on jo näyttänyt kyntensä koulukentillä.

iii. Barron on 166 senttimetriä korkea holstein-ori. Punaruunikko Barronon tasokas kouluhevonen, joka joutui kuitenkin jäämään varhaiseläkkeelle kohtalokkaan auto-onnettomuuden takia. Kolarin seurauksena orista ei ollut enää kilpakentille, mutta jalostuskäytössä tämä on yhä enenevissä määrin suositumpi. Oria käytetään myös holsteiner-jalostuksen ulkopuolella muiden puoliverikantojen ylläpitämiseksi. Herkästi käsistä lähtevä Barron kisasi kouluratsastusta lähinnä intermediate I ja II -tasoilla, vaikka taitoa olisikin riittänyt aina GP-luokkiin asti. Orin lyhytpinnaisuus tulee kuitenkin tässä vaiheessa vastaan, sillä entistä haastavammat liikkeet vaativat pitempää pinnaa ja parempaa keskittymistä, mitä orilla ei tunnetusti ole.

iie. Natiqua on holsteininhevostamma, jolta löytyy säkäkorkeutta 169 senttimetriä. Vaaleanrautias Natiqua on varsinainen monitoimitamma, sillä tällä neidillä on kisattu niin koulu-, este- kuin kenttäratsastustakin. Mahtuupa mukaan myös muutamat valjakkoajokisat, mutta valjakkoajoa tamman kanssa treenataan lähinnä harrastemielessä. Kouluratsastusta Natiquaalla kisataan lähinnä vaativa A -tasolla, ja esteitä tämä menee aina 130 senttimetriin asti. Tamma on varsin menestynyt rotunsa yksilö, sillä usein kyseisen rodun hevoset keskittyvät vain yhteen tai kahteen lajiin. Natiqua onkin ollut kysytty siitostamma nimenomaa värikkään kisauransa ansiosta, ja tammalla onkin tällä hetkellä 12 jälkeläistä, joista jokainen on päätynyt kisakäyttöön.

ie. Favora on varmasti jokaisen vaativasta kouluratsastuksesta pitävän unelmahevonen: holsteininhevostamma 165 senttimetrin korkeudella, puhtaanvalkoisella ruunikonkimolla värityksellä ja upealla rakenteella. Favora on vaikeuden koululuokkien lisäksi menestynyt myös hyvin näyttelykehissä, ja tämä onkin luonteeltaan varsinainen show-hevonen: tuntemattomien näköpiirissä tämä esiintyy mielellään edukseen eikä esittele kuin parhaimmat puolensa. Normaalisti tammalta voi odottaa pientä jääräpäisyyttä, mutta elämä tämän kanssa on kuitenkin melko sopusuhtaista. Kantakirjaan päässeellä Favoralla on on kuusi jälkeläistä, joista lähes kaikki ovat jääneet Saksaan kisauraansa aloittelemaan.

iei. Feargus on jo edesmennyt holsteininhevosori. Kohtalaisen nuorena, 16-vuotiaana pääntaudin takia lopetettu Feargus ehti vaikuttaa merkittävästi paikalliseen holsteiner-jalostukseen. Ori oli pikkukylän laivalippu, ja sitä tuli katsomaan tunnettuja puoliverikasvattajia ympäri Saksaa - olipa kerran eräskin melko menestynyt kasvattaja kiinnostunut ostamaan orin. Koulupainotteinen Feargus ehti kisata runsaasti vaativissa koululuokissa menestyen hyvin. Vaativaluonteinen ori osasi pistää ranttaliski liian kovakouraisen ratsastajan alla, mutta pääsääntöisesti tämä toimi hyvin keskittyen suoritukseen. Feargus jätti jälkeensä 11 lupaavaa jälkeläistä, jotka jatkavat orin hienoa sukua.

iee. Ganette on lähinnä koulukentillä loistanut holsteininhevostamma. Säkäkorkeutta Ganettelta löytyy 164 senttimetriä, ja väriltään tamma on ruunikko. Tamma tulee menestyneestä holsteiner-suvusta, eikä näin ollen ole ihmekään, että tämä on sijoittunut useissa arvokilpailuissa niin Saksassa kuin muuallakin Euroopassa. Herkkähermoinen Ganette vaatii selkäänsä kokeneen ratsastajan toimiakseen kunnolla, mutta palkitsee pitkäjänteisen ratsastajan kuuntelemalla korva tarkkana hänen apuja. Tamma on jättänyt jälkeensä useita jälkeläisiä, joista suurinosa on jatkanut emänsä jalanjäljissä koulukentille. Ganetten valjakkoajoharrastus näkyy myös jälkeläisiässä: osa jälkeläisistä kisaa valjakkoajoa vaikealla tasolla.

e. Tobiana on vaaleanruunikko holsteininhevostamma. 164 senttimetriä korkea Tobiana on lähinnä kouluratsastukseen painottunut tamma, joka kisaa kyseistä lajia aina Grand Prix -asolla asti. Tamma on kuitenkin näyttänyt osaamisensa myös valjakkoajossa, mutta kärrytouhut ovat lähinnä vapaa-ajan harrastus, eikä sitä kisata tai treenata niin tosissaan kuin kouluratsastusta. Useita sijoituksia napannut tamma on saanut kiitosta sopusuhtaisesta rakenteestaan, mitä tamma on periyttänyt useimmille jälkeläisilleen. Valitettavasti myös Tobianan kipakka ja tempperamenttinen luonne on siirtynyt suurimmalle osalle tamman jälkeläisistä. Tamma vaatiikin käsittelijäkseen kokeneen ja osaavan ihmisen, jottei tämä päätä keksiä mitään omia juttuja.

ei. Taragon on vaaleanrautias holstein-ori, jolta löytyy korkeutta 168 senttimetrin verran. Tällä hetkellä ori toimii lähinnä jalostusorina Saksassa sekä muualla Keski-Euroopassa, ja orilta löytyykin jälkeläisiä jo 32 kappaletta, joista muutama on menestynyt erittäin hyvin koulukisoissa yhden päästen jopa Ranskan kouluratsastusmaajoukkueeseen. Taragon on itse kisannut Grand Prix -tasolla lukuisissa kisoissa sijoittuen erinomaisesti, ja kerran ori starttasi kouluratsastuksen EM-kisoissa sijoittuen niukasti kolmanneksi. Luonteeltaan ori on herkkä ja vaativa ratsastaa, mutta joka osaa kuitenkin antaa ratsastajalle myös jotakin takaisin saatuaan pehmeät ja selkeät avut. Kouluratsastuskisoissa saadun menestyksen lisäksi Taragon on pärjännyt myös näyttelyissä kohtalaisen hyvin.

eii. Talleyrand on vaaleanrautias holsteininhevosori. Säkäkorkeutta Talleyrandilta löytyy aina 170 senttimetriä, eli kyseessä ei ole mikään joka tytön käsiteltävissä olevasta pikkuponista. Herkkähipiä ori toimii tällä hetkellä ainoastaan jalostuskäytössä Saksassa sijaitsevassa siittolassa, mutta nuorempana orilla kisattiin sekä koulu- että valjakkokisoissa. Pääpaino oli kuitenkin kouluratsastuksessa, jota orilla startattiin jopa GP-luokissa asti. Menestystä tuli kuitenkin enemmän intermediate-luokista. Talleyrand ei jäänyt keneltäkään huomaamatta kisapaikoilla, sillä ori ilmoitti kuuluvasti ja selvästi tulostaan. Muille oreille tämä uhitteli ja haastoi riitaa, mikä teki Talleyrandista hankalan käsiteltävän. Iän myötä myös käytöstavat paranivat, ja nykyään ori on varsin mallikelpoinen ori. Talleyrandilla on tällä hetkellä kahdeksan jälkeläistä, mutta lisää on tulossa suunnitelmissa olevien astutuksien myötä.

eie. Andale Fleur on rautias holsteininhevostamma, joka on 163 senttimetriä korkea. Fleur on ainakin vielä melko tuntematon nimi holsteiner-piireissä menestyksettömän kisauransa takia, mutta pikkuhiljaa tamman nimi on alkanut nousta ja erottua joukosta tasaisen suoritustyylin ansiosta. Kisoissa usein parhaansa yrittävä Fleur muutti sijoitusten puuttumisen takia toiselle omistajalle, joka alkoi kisata tammalla GP-luokkien sijasta intermediate I -tasolla. Kun tehtäviä helpotettiin, parani myös tamman statistiikka. Hyväluonteinen Fleur on saanut vasta kaksi jälkeläistä, mutta todennäköisesti tammasta tulee vielä haluttu emä nousuun lähteneen kisauran ansiosta.

ee. Vedette on luonteeltaan melko huomaamaton ja arka holsteininhevostamma, joka on sukunsa musta lammas: kisakentillä täydellisesti flopannut tamma ei ole lukuisista yrityksistä huolimatta saanut sijoituksen sijoitusta kouluratsastuksen tai valjakkoajon saralta, ja usein tämän nimi keikkuikin sijottuneiden häntäpäässä. Onni onnittomuudessa, mustanruunikolla Vedettellä on kuitenkin uskomattoman upea rakenne, ja näyttelyissä tamma pyyhkisikin muilla lattiaa, jos tämä uskaltaisi antaa itsestään kaikki irti hevos- ja ihmispaljouden keskellä. Kotioloissa tammasta kuoriutuu varsin osaava ratsu, mutta kisamenestyksen puutten takia tämä ei ole ollut kovin suosittu jalostushevonen: Vedetteltä löytyy kaksi jälkeläistä, eikä uusia ole ainakaan tähän hätään suunnitteilla.

eei. Voyager on hevonen kuin satukirjasta: orin musta karva kiiltää auringossa, ja tarhassa tämä nousee ylväästi pystyyn etujaloillaan huitoen. Ulkomuoto ei ole kuitenkaan kaikki kaikessa, eikä pystyyn hyppääminen ole yhtä majesteettista ratsastajan yrittäessä kaikilla voimillaan pysyä satulassa. 163 senttimetriä korkea Voyager on ratsuna täysi paholainen, jos tälle sattuu vahingossakaan antamaan liian riuskoja apuja. Ori liikkuu lähes ajatuksen voimalla eikä keksi omia konnankoukkuja, jos ratsastaja osaa ohjata hevosta riittävän selkeillä, mutta hennoilla ja huomaamattomilla avuilla. Koulukisoissa orilla on kisattu lähinnä intermediate-luokissa muutamaa GP-starttia kuitenkaan unohtamatta. Räiskyvän persoonan omaavalla Voyagerilla on jälkeläisiä yhteensä kuusi kappaletta.

eee. Bellaino on luonteeltaan melko yksinkertainen, tummanpunaruunikko holsteininhevostamma. 165 senttimetriä korkea tamma on ensivaikutelmaltaan täysi tumpelo, eikä tämä ratsuna juuri eroa tästä käsityksestä: tämä hevonen saattaa kompuroida jo uralta poistuessaan, ja mitä isompi ratsastaja on kyydissä, sitä epävarmempi tästä tulee ratsastaa. Ajettaessa Bellaino on kuitenkin täysin toista maata, ja tämän kanssa on kisattu valjakkoajoa vaikealla tasolla niin yksilö-, pari- kuin nelivaljakossakin. Suurinosa tamman valjakkosijoituksista on hankittu toisen punaruunikon puoliveritamman kanssa, ja etenkin tarkkuuskokeet ovat aina olleet tämän parivaljakon vahvuus. Bellainolla on vain yksi jälkeläinen, sillä tamman epäonnistuminen kouluhevosena ei ole innostanut edes valjakkopiirejä käyttämään tätä jalostuksessa.

Jälkeläiset

Sukupuoli & nimi Syntynyt Emä Omistaja
rhld-t. Bianca von Lark 15.02.2015 Birkenhügel Brünhild Amanda, Alondra
fwb-t. Lyrika Prime 15.02.2015 Lewisuchus Jenna T
fwb-t. Norica Prime 04.01.2015 Epanterias Otterley, Hukkapuro
holst-o. Baltazar O' Polo 22.07.2014 New Hampshire Pierre, Kadotetut
tori-t. Bella 01.07.2014 Lüürika U Meela, Järviluoto
holst-t. Macy Woods 16.01.2014 Meringue GER Crayon

Kilpailukalenteri

VVJ (sijoituksia 53 kpl, cup-sijoituksia 1 kpl)

15.05.2014 (Kutsu), 3. vaikea yhdistetty, 3/19 (y)
09.05.2014 (Kutsu), 3. vaikea yhdistetty, 2/19 (y)
08.05.2014 (Kutsu), 3. vaikea yhdistetty, 3/19 (y)
29.03.2014 (Kutsu), 6. vaikea yhdistetty, 1/8 (p)
29.03.2014 (Kutsu), 6. vaikea yhdistetty, 2/20 (p)
28.03.2014 (Kutsu), 6. vaikea yhdistetty, 3/20 (p)
25.03.2014 (Kutsu), 6. vaikea yhdistetty, 4/20 (p)
24.03.2014 (Kutsu), 6. vaikea yhdistetty, 1/8 (p)
23.03.2014 (Kutsu), 6. vaikea yhdistetty, 2/20 (p)
21.03.2014 (Kutsu), 6. vaikea yhdistetty, 3/20 (p)
10.03.2014 (Kutsu), 6. vaikea yhdistetty, 1/8 (p)
09.03.2014 (Kutsu), 6. vaikea yhdistetty, 1/8 (p)
07.03.2014 (Kutsu), 6. vaikea yhdistetty, 2/8 (p)
09.08.2013 (Kutsu), 6. vaikea yhdistetty, 1/10 (p)
06.08.2013 (Kutsu), 6. vaikea yhdistetty, 2/10 (p)
04.08.2013 (Kutsu), 6. vaikea yhdistetty, 1/10 (p)
03.08.2013 (Kutsu), 6. vaikea yhdistetty, 2/10 (p)
20.07.2013 (Kutsu), 6. vaikea yhdistetty, 2/7 (p)
15.07.2013 (Kutsu), 6. vaikea yhdistetty, 2/7 (p)
13.07.2013 (Kutsu), 6. vaikea yhdistetty, 2/7 (p)
05.07.2013 (Kutsu), 7. vaikea yhdistetty, 2/16 (y)
03.07.2013 (Kutsu), 6. vaikea yhdistetty, 1/7 (p)
02.07.2013 (Kutsu), 6. vaikea yhdistetty, 2/7 (p)
02.07.2013 (Kutsu), 7. vaikea yhdistetty, 1/16 (y)
28.06.2013 (Kutsu), 7. vaikea yhdistetty, 3/16 (y)
28.06.2013 (Kutsu), 6. vaikea yhdistetty, 3/7 (p)
27.06.2013 (Kutsu), 6. vaikea yhdistetty, 3/7 (p)
24.06.2013 (Kutsu), 6. vaikea yhdistetty, 1/13 (p)
14.06.2013 (Kutsu), 6. vaikea yhdistetty, 3/13 (p)
12.06.2013 (Kutsu), 6. vaikea yhdistetty, 1/13 (p)
10.06.2013 (Kutsu), 6. vaikea yhdistetty, 3/13 (p)
21.05.2013 (Kutsu), 3. vaikea yhdistetty, 2/25 (y)
18.05.2013 (Kutsu), 3. vaikea yhdistetty, 5/32 (y)
14.05.2013 (Kutsu), 3. vaikea yhdistetty, 5/30 (y)
13.05.2013 (Kutsu), 6. vaikea yhdistetty, 3/17 (p)
13.05.2013 (Kutsu), 6. vaikea yhdistetty, 3/17 (p)
12.05.2013 (Kutsu), 6. vaikea yhdistetty, 5/35 (p)
09.05.2013 (Kutsu), 3. vaikea yhdistetty, 1/40 (y)
07.05.2013 (Kutsu), 3. vaikea yhdistetty, 4/40 (y)
06.05.2013 (Kutsu), 6. vaikea yhdistetty, 3/35 (p)
04.05.2013 (Kutsu), 6. vaikea yhdistetty, 1/35 (p)
29.04.2013 (Kutsu), 3. vaikea yhdistetty, 4/39 (y)
24.04.2013 (Kutsu), 3. vaikea yhdistetty, 4/39 (y)
21.04.2013 (Kutsu), 6. vaikea yhdistetty, 5/30 (p)
19.04.2013 (Kutsu), 4. vaativa yhdistetty, 1/30 (y)
16.04.2013 (Kutsu), 4. vaativa yhdistetty, 3/30 (y)
12.04.2013 (Kutsu), 3. vaikea yhdistetty, 2/23 (p)
13.04.2013 (Kutsu), 6. vaikea yhdistetty, 1/30 (p)
11.04.2013 (Kutsu), 3. vaikea yhdistetty, 3/23 (p)
08.04.2013 (Kutsu), 6. vaikea yhdistetty, 2/20 (p)
06.04.2013 (Kutsu), 5. vaikea yhdistetty, 2/30 (y)
06.04.2013 (Kutsu), 6. vaikea yhdistetty, 2/20 (p)
04.04.2013 (Kutsu), 6. vaikea yhdistetty, 4/20 (p)

30.08.2013 VVJ-cup (Kutsu), 3. vaikea yhdistetty, 3/72 (y)

KRJ (sijoituksia 73 kpl, cup-sijoituksia 00 kpl)

25.05.2014 (Kutsu), 1. GP, 4/40
20.05.2014 (Kutsu), 1. GP, 5/30
18.05.2014 (Kutsu), 1. GP, 5/30
17.05.2014 (Kutsu), 2. GP, 3/30
17.05.2014 (Kutsu), 1. GP, 2/30
16.05.2014 (Kutsu), 2. GP, 5/30
12.05.2014 (Kutsu), 2. GP, 3/30
11.05.2014 (Kutsu), 2. GP, 4/30
17.06.2013 (Kutsu), 12. GP, 5/30
17.06.2013 (Kutsu), 11. int-II, 5/30
15.02.2014 (Kutsu), 3. GP, 6/50
14.02.2014 (Kutsu), 4. GP, 6/50
11.02.2014 (Kutsu), 3. GP, 4/50
10.07.2013 (Kutsu), 5. GP, 5/28
08.07.2013 (Kutsu), 4. GP, 5/30
04.07.2013 (Kutsu), 5. GP, 4/28
20.06.2013 (Kutsu), 6. GP, 3/30
13.06.2013 (Kutsu), 12. GP, 5/50
12.06.2013 (Kutsu), 12. GP, 1/50
12.06.2013 (Kutsu), 11. GP, 6/50
11.06.2013 (Kutsu), 12. GP, 3/50
10.06.2013 (Kutsu), 11. GP, 3/50
30.05.2013 (Kutsu), 6. GP, 4/30
30.05.2013 (Kutsu), 5. GP, 1/30
22.05.2013 (Kutsu), 5. GP, 4/40
21.05.2013 (Kutsu), 5. GP, 3/30
17.05.2013 (Kutsu), 4. GP, 1/30
17.05.2013 (Kutsu), 1. GP, 5/30
17.05.2013 (Kutsu), 1. GP, 2/30
15.05.2013 (Kutsu), 5. GP, 5/40
15.05.2013 (Kutsu), 2. GP, 3/30
14.05.2013 (Kutsu), 1. GP, 5/30
14.05.2013 (Kutsu), 4. GP, 3/30
13.05.2013 (Kutsu), 1. GP, 3/30
12.05.2013 (Kutsu), 6. GP, 1/30
11.05.2013 (Kutsu), 2. GP, 4/30
10.05.2013 (Kutsu), 2. GP, 2/30
08.05.2013 (Kutsu), 7. GP, 2/40
05.05.2013 (Kutsu), 3. int-II, 1/50
03.05.2013 (Kutsu), 3. int-II, 6/50
03.05.2013 (Kutsu), 7. GP, 2/40
01.05.2013 (Kutsu), 3. GP, 2/30
30.04.2013 (Kutsu), 5. int-II, 4/50
28.04.2013 (Kutsu), 3. GP, 2/30
28.04.2013 (Kutsu), 6. GP, 6/50
27.04.2013 (Kutsu), 6. GP, 6/50
21.04.2013 (Kutsu), 5. int-II, 2/50
21.04.2013 (Kutsu), 4. GP, 5/30
20.04.2013 (Kutsu), 6. GP, 2/50
20.04.2013 (Kutsu), 5. int-II, 2/50
20.04.2013 (Kutsu), 4. GP, 2/30
20.04.2013 (Kutsu), 3. GP, 3/30
19.04.2013 (Kutsu), 8. GP, 4/40
19.04.2013 (Kutsu), 6. GP, 5/40
18.04.2013 (Kutsu), 6. GP, 1/40
18.04.2013 (Kutsu), 5. int-II, 2/50
17.04.2013 (Kutsu), 6. GP, 5/50
10.04.2013 (Kutsu), 7. GP, 7/50
09.04.2013 (Kutsu), 8. GP, 1/50
07.04.2013 (Kutsu), 7. GP, 7/50
05.04.2013 (Kutsu), 5. GP, 3/30
03.04.2013 (Kutsu), 3. int-II, 4/30
01.04.2013 (Kutsu), 7. GP, 6/50
01.04.2013 (Kutsu), 6. GP, 7/50
31.03.2013 (Kutsu), 5. int-II, 7/50
30.03.2013 (Kutsu), 1. GP, 2/30
30.03.2013 (Kutsu), 6. GP, 4/50
30.03.2013 (Kutsu), 5. int-II, 2/50
29.03.2013 (Kutsu), 6. GP, 3/50
17.03.2013 (Kutsu), 9. GP, 4/39
17.03.2013 (Kutsu), 8. GP, 3/39
17.03.2013 (Kutsu), 9. GP, 7/63
03.03.2013 (Kutsu), 4. GP, 5/50

Päiväkirja ja valmennukset

11.08.2014 - Kouluvalmennus, valmentajana Kaneli
Tutummin Billinä tunnettu ruunikonkimo ori osoitti heti olevansa hieman hankalampi ratsastaa ja jos ratsastaja sattuisi olemaan pilvilinnoissa, häntä odottaisi kova pudotus takaisin maankamaralle. Ratsuna Bill haastaa lähes joka kerta ratsastajansa uudelleen ja pitkän ajan kuluessa Pierrekin on tottunut sen kenkkuiluun. Niimpä otinkin tiukan asenteen tämän parivaljakon harjoituksiin ja sen mukaisia harjoituksia sitten teimme. Piffit, paffit (eli piaffet ja passaget) ja monta kertaa toistuvat laukanvaihdot ratsukko sai suoritettua täsmällisen ja virheettömien apujen seurauksena. Loppuverkassa sain nähdä hieman orin kurittomampaa menoa, kun Pierren huomio sattui hetkeksi kiinnyttymään muualle.

11.08.2014 - Kouluvalmennus, valmentajana mibula
Alkuvalmennus näytti todella lupaavalta ja yhteistyö sujui ongelmitta. Ratsukosta näki, ette he olivat tehneet paljon hommia yhdessä. Käynti sujui hyvin ja Billillä näytti olevan selkeät ajatukset ratsastajansa avuista. Raviin siirtyessä aloitimme heti kiemuroiden ja taivutuksien tekemisen. Ori osasi vaatia todella paljon ratsastajaltaan, mutta onneksi Pierre ei päästänyt itseäänkään Billin lisäksi helpolla. Kun ori alki rentoutua ja hakea oikeaa muotoa, otettiin muutaman pohkeenväistö. Väistöt sujuivat muuten pehmeästi ja vaivattomasti, kunhan muistat itse pitää istunnan tasaisesti kummallakin istuinluulla. Ori reagoi painoapujen vaihteluun kiukkuisella pään viskaisulla, mutta jo seuraavalla pitkällä sivulla pidit istunnan kivasti keskellä satulaa. Laukkatyöskentely aloitettiin isoilla pääty-ympyröillä, joista jatkettiin pohkeenväistössä pitkälle sivulle. Laukka oli isoa ja matkaavoittavaa ja takajalat työstivät kivasti tahtia. Pohkeenväistössä ei ollut enää minkäänlaisia ongelmia ja kaikk avut olivat juuri niin kuin pitikin. Hetken ympyrä/pohkenväistö harjoitusta mennessämme vaihdoimme kahdeksikolle, jossa oli tarkoitus tehdä paljon laukanvaihtoja. Bill selvästi nautti tästä hommasta ja Pierrenkin suupielillä käväisi aika ajoin pieni hymy - syystäkin! Ori toimi naisen alla täydellisesti. Se kuunteli jokaista apua herkeämättä ja laukanvaihdot olivat tahdikkaita ja voimaa täynnä. Kehuin ratsukkoa ja käskin siirtyä raviin. Valmennus oli mennyt niin hyvin, että loppuravit mentiin todella rennosti.

25.07.2014 - Brighgaze vietti päivän Jennan kanssa:
Billillä oli tänään kuvauspäivä. Tätä varten ori puunattiin viimeisen päälle ja siinä meinasi yhden jos toisenkin hermot mennä. Kuvaukset aloitettiin seisotuksista, joissa Bill ei ollut aloillaan kuin muutaman minuutin kerrallaan. Toivottavasti Mika sai jotain hyviäkin otoksia. Miekkonen antoi kyllä hyviä vinkkejä, joilla saada ori pysymään paremmin aloillaan. Seisotuksien jälkeen laitoin orille satulan selkään ja lähdettiin kentälle kuvattavaksi. Kävin orin kanssa kaikki askellajit läpi ja sen jälkeen alkoi varsinainen kuvaaminen. Oli muuten hankalaa saada Bill liikkumaan nätisti kun sille olisi ollut oikeasti tarvetta. Kevyen liikutuksen päätteeksi vein orin laitumelle. Kuvat tulee kuulemma mailiin hyväksyttäväksi.

31.05.2013 - Leikkimielessä ja vaihtelun vuoksi osallistuin Adinassa järjestettäviin hevosille tarkoitettuun match show:un kera muutaman hevoseni. Aurinko paistoi koko mätsäripäivän ajan mukavasti, mutta tästä huolimatta lämpötila ei hevosten onneksi kohonnut kovin korkealle. Ensimmäiset hevoseni osallistuivat vasta kuudenteen luokkaan, joka pidettiin kuitenkin neljäntenä kahden luokan peruuntuessa. Ehdimme siis hyvin valmistautua jokaisen hevosen kanssa tuomarin arvioitavaksi. Kuudennessa luokassa esittäytyvä Brighgaze teki näyttävän sisääntulon, minkä seurauksena jouduin lähes roikkumaan ohjaksissa pidätellessäni oria. Parina Billillä oli suomalainen puoliveriori KA Thranduil, joka oli myöskin melko vilkas tapaus arviointikehässä. Bill ei aluksi olisi halunnut seisoa millään paikoillaan arvioitavana, mutta onnekseni tämä rauhoittui kuitenkin melko nopeasti. Kun oli vuorossa lyhyt ravipätkä, meinasi ori kiihytellä omin luvin ohitseni. Tuomari kehuikin orin vireyttä ja energisyyttä, mutta itse roikkuessani ohjaksissa en voinut olla ylpeä orin menohaluista. Billin rauhattomuudesta huolimatta tämä palkittiin punaisella nauhalla, mikä mätsäreissä tarkoittaa parempaa puoliskoa parista. BIS-kehään Bill ei kuitenkaan päässyt, sillä puoliveriluokan PUN1-palkinnon sai toinen holsteinori.

28.04.2013 - Billin kanssa on saatu kasaan jo yli kaksikymmentä KRJ-sijoitusta - enää ei ole pitkä matka 40-50 sijoitukseen! Ori on nauttinut suunnattomasti kilpailemisesta, mikä saattaa johtua täysin pienestä kisapaussista, mikä orilla oli koko 2012 vuoden ajan. Huiliminen ja kotioloissa treenailu on tosin saattanut tehdä vain hyvää, sillä tuntuu, että ori napsii sijoituksia taukoamatta. Etenkin juuri päättymäisillään oleva huhtikuu on ollut menestyksekäs orin näkövinkkelistä katsottaessa. Bill on startannut myös muutamia valjakkoajokisoja kuluneen kuukauden aikana, ja sijoituksia on tullut muutamia. Molempien lajien kisaamista jatketaan, tosin loppukevät tulee luultavasti omistajalle olemaan sen verran kiireinen, että kisaaminen saattaa jäädä hieman vähemmälle.

21.03.2013 - Billin käytiin tänään perustarkastamassa, ja lisäksi orilta raspattiin hampaat. Eläinlääkärin kuvaus hoitotoimenpiteestä:
Käyttäytyi hieman levottomasti tarkastuksessa, mutta antoi kuitenkin ihan nätisti tutkia. Karva oli kiiltävä ja näytti terveeltä, samoin iho, ei hilseilyä. Kaviot ja kengät olivat ok. Sydän löi normaalisti ja samoin ruumiinlämpö oli normaali. Silmät olivat kirkkaat ja terveet. Sieraimistakaan ei tullut epäilyttävää vuotoa. Bill liikkui sulavasti, mutta jollain tavalla hieman tönkösti ja tunnustelussa sitten tuntuikin selän kohdilla pientä lihasjumia. Bill kaipaa siis hevoshierojaa. Billin hampaat raspattiin, ja ne ovat nyt kunnossa.

06.02.2012 - Omistukseeni muutti kauniinvärinen holsteininhevosori Brighgaze, jolla on potentiaalia erittäin vaativiin koululuokkiin jo menestyneen ja osaavan koulusukunsa puolesta. Ori on osoittanut hallitsevansa hommat kouluradoilla, ja toivon mukaan tästä tuleekin menestynyt koulupuoliverinen. Billin kanssa mennään pidemmällä tähtäimellä ainakin Kouluratsastusjaoksen laatuarvosteluun, mutta myös yleislaatuarvostelu on mietinnän alla. Ensin orille pyritään kuitenkin saamaan 40-50 sijoitusta KRJ:n alaisista kouluratsastuskilpailuista, ja muutenkin tutustua tähän. Kouluratsastuksen ohella Billin startataan silloin tällöin myös valjakkoajoa vaikeissa luokissa, mutta tämä harrastus pidetään tonennäköisesti vain harrastuspohjalla muutamia kisoja lukuun ottamatta, ellei omistajaa puraise kunnon valjakkokärpänen.


Ikääntyminen

1 vuotta 06.03.2012 5 vuotta 06.11.2012 9 vuotta 06.07.2014
2 vuotta 06.04.2012 6 vuotta 06.04.2013 10 vuotta 06.12.2014
3 vuotta 06.05.2012 7 vuotta 06.09.2013 11 vuotta 06.05.2015
4 vuotta 06.06.2012 8 vuotta 06.02.2014 12 vuotta 06.10.2015
Ulkoasu © NM. | Ulkoasun kuva © BDRS | virtuaalitalli / virtuaalihevonen | s-posti