Prime Sporthorses

Oldfinion Annaunz

Annaunz

Virallinen nimi Oldfinion Annaunz Painotus Kouluratsastus
Kutsumanimi Anna, Ana Koulutus Intermediate II
Syntynyt & ikä 28.08.2016, 12v Väri & säkä Tummanruunikko, 168cm
Rekisterinumero VH16-013-0150 Omistaja Pierre (VRL-10531)
Rotu & skp Oldenburg, tamma Kasvattaja Oldfinion Dressage Suomi

Saavutukset:


KRJ-I (2018 kesäkuu / 109,5 p.)
Premier (Yhteensä 71%)
KV-II (14. tilaisuus, 8+3+5+4+4+2+5+4,5=35,5p.)

Talliin piti ehdottomasti saada lisää potentiaalisia kouluhevosia, ja kuin sattumalta Oldfinion Dressagessa oli myynnissä liuta tulevia koulukenttien lupauksia, josta myös itse onnistuin varsin vaivattomasti löytämään sen suosikkihevoseni. Ruunikko oldenburg-tamma Oldfinion Annaunz oli sopusuhtaisen näköinen ja kepeästi liikkuva hevonen, joka ei kuitenkaan "tylsän" ruunikon värityksensä vuoksi hirveästi erottunut laadukkaiden myyntihevosten joukosta. Minun huomion tamma kuitenkin kiinnitti rauhallisen oloisella luonteellaan ja hyvällä käytöksellä, sekä sillä, että se antoi ihmisten käsitellä sitä vaivattomasti ja helposti. Annaunzin koeratsastaessani ihastuin sen pehmeisiin askeliin ja nopeaan reagointiin apuja annettaessa, mikä teki siitä ihanteellisen ja kuuliaisen ratsastaa. Käsi sydämellä sanoen, ei tässä tilanteessa vain kertakaikkiaan ollut muita vaihtoehtoja kuin tarjouksen jättäminen, vaikka olin autuaasti luvannut itselleni hillitseväni hevosten ostovimmaani. Ja onnekseni kouluhevonen myös lähti matkaani, sillä hyvän hevosen liukuminen käsistäni olisi kaivellut pitkään.

Oldfinion Annaunz on letkeä hevoskaveri, joka tulee aina iloisesti tervehtimään kaikki tarhan portille tai karsinan suulle tulevat kulkijat. Tamma ei arastele uusia tuttavuuksia, vaan hakee kaikilta hellyydenosoituksia ja ainakin yrittää jakaa niitä samalla mitalla takaisin. Anaksi tai Annaksi kutsuttu ruunikko tykkää kiehnätä ihmisiä vasten, jolloin sitä pitää vain napakasti komentaa halutessaan säästyä tuuppimiselta ja hampailla rapsuttelulta. Muita hevosia kohtaan Annaunz on aavistuksen varautuneempi, muttei kuitenkaan ilkeä tai äkkipikainen. Ainoastaan ylivirkeitä ja -leikkisiä hevosia se ei jaksa katsella, vaan saattaa näille hieman ärähtää touhun käydessä liian tuttavalliseksi. Anna itse haluaisi vain olla ja syödä, joten esimerkiksi tarhaan sille on hyvä laittaa samanhenkisiä laumatovereita, jotta sopu säilyisi. Myös yllättävät ja kovat äänet saavat tamman varuilleen, mutta se ei kutenkaan täysin hermoheikoksi muutu niitä kuullessaan.

Anna pysyy hoitaessa hyvin paikoillaan, eikä se taluttaessakaan aiheuta ongelmia, vaan kulkee kiltisti ihmisen rinnalla. Ei ole koskaan liiemmin pitänyt vedestä elementtinä, joten pestessä se saattaa hieman liikuskella ärsyyntyneesti vartoen, että pesutilanne olisi pikaisesti ohitse. Helpompaa tamma on pestä sienen ja vesisankon avulla, sillä se on vesiletkun kanssa vielä hieman herkkänahkaisempi. Kesällä Anna on ötökkäparvien keskellä normaalista poiketen kipakka ollessaan herkkä etenkin mäkäräisten ja hyttysten pistoille. Hyönteissumute onkin tamman kanssa ahkerassa käytössä, mutta niin on myös tiskiharjat, sienet ja muut pesuvälineet, sillä ruokaillessa Annaunz on oikea sottapytty; heinät se tykkää levitellä heinäverkosta ympäri karsinaa syöden ne sitten kuivikkeiden seasta ja limoa koko ruokakipon tai leikkiä vesiautomaatilla aiheuttaen karsinaansa kunnon lammikon. Nuolukivellä, hevosleluilla tai esimerkiksi kuusen- ja haavanoksilla tammalle saa lisää tekemistä, eikä se jouda sotkemaan.

Koeratsastaessani tammaa olin vakuuttunut sen ratsastuskäyttäytymisestä, mutta olin toki hieman pessimistinen, olisiko hevonen aina näin helppo ja mukava ratsu. Anna ei kuitenkaan pettänyt odotuksia, ja vain harvoin sen kanssa ei meinaa päästä puusta pitkälle. Se liikkuu hyvin, reagoi apuihin nopeasti ja on jatkuvasti valppaana uusia ohjeita vartoen, joten koulukentillä tämän hevosen kanssa saa suoritettua liikkeitä sulavasti ja yhteisymmärryksessä. Ratsastajan täytyy kuitenkin tietää mitä tekee, sillä epätarkoista avuista tamma menee ikään kuin jumiin, eikä sitä saa tekemään hetkeen yhtään mitään, jos sen pään on kerran saanut sekoitettua ristiriitaisilla käskyillä. Askeliltaan puhdasliikkeinen, ja etenkin käynti ja ravi ovat vahvoja ja tomeria. Laukassa Anna ei aina työskentele takapäällään tarvittavan tehokkaasti, mutta asian saa helposti korjattua ottamalla hevosen paremmin kuulolle pidätteillä ja kokoamisella. Parhaimmillaan laukka on tarmokasta ja laukannostot ja -vaihdot ovat sujuvia ja lennokkaita.

Kisatilanteissa Anna kuuntelee paikan tohinaa korvat hörössä ja kummastelee sen vilskettä. Usein tamma on syytä hoitaa ja lämmitellä hieman kauempana kisapaikan sykkeestä ja mennä sen kanssa vasta viime hetkillä tohinan keskelle suoritusta odottamaan, jolloin se on usein tehnyt parempia suorituksia kuin koko päivän kisakentän laidalla seistyään. Ennen kisasuoritusta tehdyssä verryttelyssä tammalla kannattaa teettää tempon hidastuksia ja askeleen lyhennyksiä, joiden myötä tälle heikon askellaji laukka saadaan aktivoitua kunnolla, eikä sitä tarvitse tehdä enää itse suorituksen aikana, vaan sekä ratsastaja että ratsu voivat keskittyä täysin muihin asioihin.


Kuvagalleria

Annaunz Annaunz Annaunz Annaunz Annaunz

Kuvat © Gál Ildikó, thank you!


Sukutaulu

i. Oldfinion Whartonounz
old, rn, 170cm
VIR MVA Ch, KTK-II, Preferent
ii. Walkenounz
old, m, 170cm
Ch, KTK-II, KRJ-I
iii. Waldhramm
old, m, 172cm, evm
iie. Irmina Kantelly
old, trn, 169cm, evm
ie. Adrianne
old, rnkm, 168cm
VIR MVA Ch, KTK-II, YLA2, KRJ-I
iei. Lawford
old, km, 172cm, evm
iee. Ariane
old, rn, 166cm, evm
e. Actuate Eden SIN
old, rn, 167cm
VIR MVA Ch, VSN NCh, KTK-II, YLA3, KRJ-II
ei. Feurig Wasser
old, rn, 165cm
VIR MVA Ch
eii. Artilleire
old, evm
eie. Nebel
old, evm
ee. Vivalavida
old, rn, 169cm
eei. Jiminy Cricket
old, evm
eee. Buchwald Vittoria
old, evm

  LUONTEENPIIRTEET
     ROHKEUS: ★ ★ ★ ★ ☆ ☆ ☆ Taso 4: neutraali
     KUULIAISUUS: ★ ★ ★ ★ ★ ★ ☆ Taso 6: kuuliainen
     TEMPERAMENTTI: ★ ★ ★ ★ ☆ ☆ ☆ Taso 4: normaali
     HERKKYYS: ★ ★ ★ ★ ★ ☆ ☆ Taso 5: melko herkkä
  TAIDOT
     NOPEUS: ★ ★ ★ ★ ☆ ☆ ☆ Taso 4: normaali
     KESTÄVYYS: ★ ★ ★ ★ ☆ ☆ ☆ Taso 4: normaali
     HYPPYKAPASITEETTI: ★ ★ ★ ☆ ☆ ☆ ☆ Taso 3: hieman normaalia heikompi
     KETTERYYS: ★ ★ ★ ★ ★ ★ ☆ Taso 6: normaalia parempi
     LIIKKEET: ★ ★ ★ ★ ★ ★ ☆ Taso 6: normaalia parempi

Jälkeläiset

Sukupuoli & nimi Syntynyt Isä Omistaja
old-t. Annaiez Prime 02.12.2017 Oldfinion Premium Prime Sporthorses
fwb-t. Adaliz Prime 27.08.2017 Slippery Climb VAL Joyance
old-o. Konstantinz Prime 03.09.2016 Konstantinos von Lark Kultahuisku

Kilpailukalenteri

Jaos: KRJ koulutarsastus
Ominaisuuspisteet: 5649.67 p.
Nykyinen taso: Taso 9
Maksimitaso: Taso 9
Koulutustaso: Intermediate II
Hyppykapasiteetti & rohkeus: 0.00 p.
Nopeus & kestävyys: 0.00 p.
Kuuliaisuus & luonne: 2572.99 p.
Tahti & irtonaisuus: 3076.68 p.
Tarkkuus & ketteryys : 0.00 p.

Cup-kilpailut

Päivämäärä Jaos Järjestäjä Luokka Tulos
22.09.2016 KRJ Champions Fiktio KRJ Young Champion (KN Special) 3/99

Päiväkirja ja valmennukset

17.09.2016 - Annan kanssa on sujunut leppoisasti, ja se on kehittynyt ihan huimasti eteenpäin siitä, mitä se oli meille saapuessaan! Olemme käyneet usean eri valmentajan opeissa saamassa lisää oppeja ja kerryttämässä hevosen taitoja. Valmentajat ovat kehuneet tamman voimakkaita ja puhtaita liikkeitä, ja sille on povattu menestyksekästä uraa koulukentillä ainakin helpolla tasolla. Ja jos vain suotuisa kehitys jatkuu, saatamme päästä jopa kansainvälisille koulukentillä asti, ja juuri sen tasoisiin luokkiin tarvitsisi uuden kisahevosen. Tänään päivä sujui leppoisasti maastossa, kun päätimme lähteä kolmen hengen talliporukalla koluamaan lähimaastoja sadepilvien väistyessä hetkeksi. Itse ratsastin Annalla, jonka kanssa on maastoiltu aina satunnaisesti aluksi porukassa, mutta pari kertaa olemme uskaltautuneet myös yksin liikkeelle. Ainoastaan isoja yhdistelmäajoneuvoja tamma on hieman jännittänyt, mutta vietettyään aikaa isomman tien varrella olevassa tarhassa, on epäluulot jo lähes hälvenneet. Eilen olimme hieman irtohypyttäneet ja juoksuttaneet uusinta tammaa, joten tänään Anna saisi olla kevyellä liikutuksella. Maastossa emme juurikaan laukanneet, vaan matka taittui rennosti käynnissä ja ravissa. Kärjessä kulki kokenut kisakonkari Lewisuchus eli Lurkki ja perää piti estekenttiä valloittanut holstein-tamma Bazaarra Prime. Kummatkin tammat ovat jo varsin tuttuja Annalle, ja se onkin viettänyt kummankin kanssa aikaa vierekkäisissä tarhoissa.

08.09.2016 - Ollessaan kaksivuotias Annaunz kävi näyttäytymässä ASES:n varsa-arvioinnissa, josta heltisi kolmanneksi parhain, Silver Premium -palkinto. Neljän ja puolen vuoden ikäisenä tamma osallistui uudestaan samarn järjestön arvosteluun, mutta tällä kertaa se osallistui täysikasvuisten tammojen arvioitiin. Neljän osa-alueen sijasta arviointikohtia oli tällä kertaa kuusi, ja maksimipistemäärä pysyi sadassa pisteessä. Rakenteesta pystyi saamaan samat 25 pistettä kuin aiemminkin, mutta tyypeistä eli rotu- ja sukupuolileimoista sekä lajilleen sopivasta olemuksesta sai enää 20 pistettä. Kymmenen pistettä pystyi saamaan hyvästä käytöksestä taluttaessa sekä askellajien ilmavuudesta ja elastisuudesta. Askellajien virheettömyys arvioitiin 25 pisteellä ja kokonaisvaikutelmasta pystyi saamaan vielä kymmenen pistettä. Homma oli tammalle jo tuttua kauraa, ja ensimmäiseksi seisotin sen tuomariston eteen rakenne- ja tyyppiarvosteluun. Molemmat pistemäärät tippuivat hieman viimekerrasta, mutta koska aikuiselta hevoselta vaaditaan enemmän kuin varsalta, olin täysin tyytyväinen 23 rakenne- ja 16 tyyppipisteeseen. Taluttaessa Annaunz jäi hieman haahuilemaan perääni tai puolestaan kiihdytti herkästi ohitseni kiinnostuessaan edellä liikkuvasta hevoskaverista. Talutusosiosta saimmekin vain kaksi pistettä, joka oli kyllä ala-arvoisen huono suoritus. Liikkeosio nosti pisteitä kuitenkin hyvin ylöspäin, kun tamman liikkeiden tarmokkuus arvioitiin kahdeksan ja puhtaus 19 pisteen arvoiseksi. Kokonaisvaikutelma jäi kuitenkin vain kolmeen pisteeseen, ja tuomariston kirjallisessa arvioinnissa syykin oli selvä: "Hieman huonosti ihmieensä keskittyvä hevonen, joka todennäköisesti nuoren ikänsä takia vielä hötkyilee etenkin taluttaessa. Rakenne ja liikkeiden näyttävyys hyvä, tyypeissä ja liikkeiden puhtaudessa hieman sanomista. Ei aina huomioinut ympärillä olevia ihmisiä, vaan saattoi vahingossa tuuppia heitä levottomasti liikkuessaan." Tämän päivän jälkeen jatkamme Annan totuttamista erilaisiin tilanteisiin, ja toivottavasti tuo nuoruuden ylivilkkaus ainakin vähenee, jotta ihmiset näkevät kuinka kiltistä hevosesta oikeasti on kyse.

03.09.2016 - Kouluvalmennus
Saavuin valmentamaan Pierreä ja hänen oldenburg-tammaansa, joka liikkui hyvin jo heti alkulämmittelyn aikana, eikä Pierreä tarvinnut patistella sitä eteenpäin, vaan hevosesta löytyi oma moottori, jota se myös käytti aktiivisesti. Harjoittelimme tänään helppoja asetuksia ja pohkeenväistöjä, jotka olivat kehittäviä ja hyviä liikkeitä nuorelle hevoselle. Annaunz-tamma asettui lähes omatoimisesti kulmissa, eikä ratsastajan tarvinnut juuri sormeaan nostaa. Kulmien lisäksi harjoittelimme asetuksia myös suoralla uralla, mikä ei tullut hevoselta niin luonnostaan. Pierre käänsi kaulaa aavistuksen uran sisäpuolelle, jolloin tamma meinasi aluksi poistua kokonaan uralta. Pohkeiden ja istunnan avulla Annaunz pysyi kuitenkin ensimmäisen pieleen menneen yrityksen jälkeen hyvin uralla ainoastaan kaulasta hieman taipuen ratsastajan nähden turvan pään ja silmän satulasta käsin. Kaarevalla uralla helpommaksi osoittautunut harjoitus kiinnostui lopulta myös suoralla tiellä. Pohkeenväistöjä tamma väistätti aluksi takapäätään melko runsaasti, mutta Pierre korjasi asian vähentämällä pohkeella aiheuttamaansa painetta ja pitämällä myös sisäpohkeen aktiivisena. Onnistuneita väistöjä saimme tehtyä molempiin suuntiin myös tempoa vaihtelemalla, eikä tamma taipunut vain kaulasta, kuten monella nuorella hevosella on tapana.

30.08.2016 - All-Sim Evaluation Station on virtuaalihevosille suunnattu arvostelukeskus, jossa hevonen arvioidaan sukupuolesta ja iästä riippuen neljästä kahdeksaan osa-alueella. Parivuotias Annaunz-tamma ilmoitettiin varsa-arvioinsiin, jossa arvostelukohtia on yhteensä neljä kappaletta: rakenne, tyypit, urheilulliset kyvyt sekä kokonaisvaikutelma. Vaikka tammalta odotinkin melko kovia, yllätti se tosissaan koko talliväen saaden lähes koko historian parhaat pisteet tallin hevosia verraten! Tosin muut hevoset ovat lähes poikkeuksetta osallistuneet aikuisten hevosten arvosteluihin, joissa seulotaan hevoset tarkemmin ja rankemmalla kädellä. Varsa-arvostelussa kokonaispistemäärä on sata, ja pisteet jakautuvat neljän osa-alueen kesken tasaisesti; kustakin osiosta on mahdollista saada 25 prosenttia eli 25 pistettä. Arvostelu alkoi rakenteen tutkailulla, ja tilaisuuteen osallistuneet 1–2-vuotiaat hevoset laitettiin yksitellen tuomareiden eteen. Anna seisoi nätisti paikoillaan ja vieläpä melko ryhdikkäästi ihmetellen samalla itselleen uutta tilannetta. Oldenburg-tamma palkittiin täysillä ja samalla tilaisuuden parhailla rakennepisteillä, joten jo tässä kohdassa uskalsin huokaista helpotuksesta, sillä ainakin yhdessä osiossa varsa oli menestynyt loistavasti! Rakennearvostelun lomassa tutkailtiin hevosten rotu- ja sukupuolileimoja, joista Annalle ropisi tasan 20 pistettä. Urheilullisia kykyjä tutkailtiin taluttaen käynnissä ja ravissa, ja tästä osiosta Anna sai 16 pistettä. Tuomarin mukaan tammassa oli potentiaalia pitkälle, mutta hevonen ei kuulemma näyttänyt olevan vielä sinut nopeasti kasvaneen kroppansa kanssa, joten liikkeet olivat hieman haparoivia. Kokonaispisteistä saimme kuitenkin yhtä vaille maksimipisteet, ja meidän toivon mukaan tuleva koulutammamme palkittiin jaetulla sijalla tilaisuuden parhaana hevosena yhteensä 85 pisteellä! Tällä pistesaldolla liikeni Silver Premium -palkinto, joka on arvostelujen kolmanneksi parhain palkinto. Tamman varsa-arvioinnin arvostelulomake pisteineen ja tuloksineen.

29.08.2016 - Talliin piti ehdottomasti saada lisää potentiaalisia kouluhevosia, ja kuin sattumalta Oldfinion Dressagessa oli myynnissä liuta tulevia koulukenttien lupauksia, josta myös itse onnistuin varsin vaivattomasti löytämään sen suosikkihevoseni. Ruunikko oldenburg-tamma Oldfinion Annaunz oli sopusuhtaisen näköinen ja kepeästi liikkuva hevonen, joka ei kuitenkaan "tylsän" ruunikon värityksensä vuoksi hirveästi erottunut laadukkaiden myyntihevosten joukosta. Minun huomion tamma kuitenkin kiinnitti rauhallisen oloisella luonteellaan ja hyvällä käytöksellä, sekä sillä, että se antoi ihmisten käsitellä sitä vaivattomasti ja helposti. Annaunzin koeratsastaessani ihastuin sen pehmeisiin askeliin ja nopeaan reagointiin apuja annettaessa, mikä teki siitä ihanteellisen ja kuuliaisen ratsastaa. Käsi sydämellä sanoen, ei tässä tilanteessa vain kertakaikkiaan ollut muita vaihtoehtoja kuin tarjouksen jättäminen, vaikka olin autuaasti luvannut itselleni hillitseväni hevosten ostovimmaani. Ja onnekseni kouluhevonen myös lähti matkaani, sillä hyvän hevosen liukuminen käsistäni olisi kaivellut pitkään.

Ulkoasu © NM. | Ulkoasun kuva © BDRS | virtuaalitalli / virtuaalihevonen | s-posti