Forte
© Flickr / Jean (lisenssi), thank you!

Forte-ori on ensimmäinen lusitanianhevoseni koskaan, ja vaikkei ori ehkä luonteensa puolesta anna rodusta kovin positiivista kuvaa olemalla erittäin herkkänahkainen ja yhteistyöhaluton sille päälle sattuessaan, on sillä myös runsaasti taitoja, jotka täytyy vain kaivaa esiin. Ori katselee aina hieman oudoksuen uusia henkilöitä, eikä ole heti hyvää pataa heidän kanssa, ja parhaat suoritukset hevosen kanssa saa tehtyä joku ennestään tuttu henkilö. Ratsastajan täytyy hallita vartalonsa täydellisesti, sillä pienikin turha heiluminen kiukuttaa Fortea suunnattomasti, ja se osaa kyllä pistää vastaan muun muassa päätä nykimällä, paikoilleen seisahtumalla tai muuten vain niskojaan nakkelemalla. Ratsastajan täytyy siis hallita hommansa, tai juttu ei luista. Hoitaessa ori on sitten hieman suopeampi, eikä välitä vaikka vierellä häärisikin joku kokemattomampi hevosihminen. Varusteet sille saa helposti päälle, eikä se ole taluttaessakaan hullumpi tapaus.

i. Zolthan
lusitano, m, 158cm, evm
ii. Jamil
lusitano, rnkm, 158cm, evm
iii. Aziru
lusitano, trn, 160cm, evm
iie. Sylna
lusitano, rtpäis, 152cm, evm
ie. Aysen
lusitano, mkm, 153cm, evm
iei. Dunvallo
lusitano, m, 155cm, evm
iee. Pidescha
lusitano, rnkm, 151cm, evm
e. Alinde
lusitano, trn, 154cm, evm
ei. Coljew
lusitano, prn, 157cm, evm
eii. Veciano
lusitano, rtkm, 158cm, evm
eie. Cairlinn
lusitano, rnkm, 154cm, evm
ee. Eindara
lusitano, rnkm, 151cm, evm
eei. Chakijian
lusitano, rtkm, 153cm, evm
eee. Korunde
lusitano, mkm, 150cm, evm


» Päiväkirja ja valmennukset «

17.03.2016 - Bronze Premium!

10.03.2016 - Forte on saanut muutella useaan otteeseen tallista toiseen saavuttuaan minulle kasvattajaltaan André Gouveialta Portugalista. Ensiksi ori asui pitkän aikaa suomenhevostallillani, josta se muutti puoliveristen mukana puoliverisiittolalleni heti sen valmistuttua. Neljästä vuodesta kahdeksanteen ikävuoteen asti ori majaili siis Suomessa, vaikka itse kotitalli vaihtuikin kertaalleen. Vuoden 2015 aikana mielessäni kävi ajatus barokkihevosiin erikoistuneesta tallista, jota suunnittelin pitkän aikaa ja jonka ovet avattiin asukkaille seuraavan vuoden alussa. Puoliveritallistani uusille tiluksille muuttivat siis Forten lisäksi andalusialaisori Nescubrir KIT sekä friisiläiset Valentijn sekä Veertje. Tällä kertaa hevoset siirtyivät Ranskaan, jonka pikkukylästä talli oli hankittu ja joitakin peruskorjauksia ja uudistuksia tehty. Hankimme myös joitakin täysin uusia hevosia, ja niiden tavoin myös Forte tuntui sopeutuvan varsin sutjakasti Baroque Alvianoon. Ainakin Ranskan ilmaston luulisi olevan orille otollisempi, sillä Suomen hyytävissä talvissa se ei ole pistänyt nokkaansa ulos ilman paksua toppakerrosta.

05.07.2015 - Tämän vuoden alkupuolella valmistui toinen tallini, pääasiassa puoliverikasvatukseen keskittyvä Prime Sporthorses. Talli rakennetuttiin Kadotettujen Suomenhevosten sisartalliksi, sillä alunperin vain suomenhevosille tarkoitettu talli oli ratketa liitoksistaan suuren hevosmäärän takia, ja tarvitsin hieman paremman harjoittelupuitteet tasokkaimmille hevosilleni. Kovan tason kilpahevoset siirtyivätkin kaikki kesään mennessä uudelle kotitallille, ja myös Forte-orin oli aika pakata kimpsunsa ja kampsunsa ja muuttaa uuteen osoitteeseen. Maisemanvaihtelu tuntui tekevän terää tovin aikaa hiljaiselolla olleelle orilleni, joka seisoi innoissaan ja hieman jopa jännittyneenä uuden tallin pihassa. Forte pääsi korkkaamaan tuliterän tarhan yhdessä Nescubrir-orin kanssa, ja kaksikko tuntui nauttivan päästessään jaloittelemaan automatkan jälkeen. Lusitano ja andalusia edustavat tallin vähemmistöä, sillä vain kourallinen hevosista on muita kuin puoliverisiä. Täysiveriset taitavat viedä kakkossijan, mutta myös muita lämminverisiä on esimerkiksi friisiläisten muodossa.

03.01.2014 - Vajaa nelivuotias Forte-ori saapui tänään Kadotettuihin Suomenhevosiin! Olin kovasti ihastunut tummanruunikkoon lusitanianhevoseen, ja vaikka barokkihevoset olivat sinällään minulle jo varsin tuttuja etenkin friisiläisten kautta, ei minulla ollut koskaan ollut lusitanoa. Tiesin kuitenkin mitä odottaa, sillä lusitanolle läheistä sukua olevat andalusialaiset ovat tuttuja muutaman hevosen kautta. Tammikuun ensimmäisenä päivänä ori lähetettiin lentokoneella kasvattajaltaan André Gouveialta Portugalista Suomeen, ja parin päivän päästä sain olla hakemassa hevosta lentokentältä. Olin lähettänyt yhden tallityöntekijäni hakemaan hevosta, ja parin välipysähdyksen ja maan kamaralla vietetyn yön jälkeen hieman väsynyt kaksikko pääsi vielä automatkalle, ennen kuin olimme perillä. Forte oli ihan kuitti, eikä se juuri noteerannut uutta asuinympäristöään vaan käveli suin päin vierelläni omaan karsinaansa, jossa se hieman haisteli ympärille, mutta keskittyi lopulta vain heinäverkkoon. Jätin tämän koulu- ja valjakkoajoon erinomaisesti soveltuvan hevosen omiin oloihinsa lepäilemään, ja huomenna pääsisimme tutustumaan toisiimme oikein kunnolla!


» Ikääntyminen «

1 vuotta 03.10.2013 5 vuotta 03.10.2014 9 vuotta 03.06.2016
2 vuotta 03.11.2013 6 vuotta 03.03.2015 10 vuotta 03.11.2016
3 vuotta 03.12.2013 7 vuotta 03.08.2015 11 vuotta 03.04.2017
4 vuotta 03.05.2014 8 vuotta 03.01.2016 12 vuotta 03.09.2017