Kadotetut Suomenhevoset

Vokotti

Vokotti

Virallinen nimi Vokotti "Voksu" Painotus Esteratsastus
Syntynyt & ikä 20.03.2016, 17v Väri & säkä Tummanrautias, 161 cm
Rekisterinumero VH16-018-0891 Omistaja Pierre (VRL-10531)
Rotu & skp Suomenhevonen, ori Kasvattaja Kadotetut Suomenhevoset Suomi

Saavutukset:Valkoosin Vieheke on yksi niistä muutamasta hevosesta, jotka ovat matkanneet mukanani Kadotettujen Suomenhevosten alusta lähtien. Näiden usean vuoden aikana en kuitenkaan ollut jättänyt tästä tasokkaasta orista vielä yhtään jälkeläistä kotitallille, joten päätin muuttaa tämän epäkohdan ja hankkia orista varsan. Päätin hyödyntää ulkopuolista tammatarjontaa, sillä olin vähentänyt reilusti oman tallin hevoskantaa tuontihevostan osalta, jotta kasvatuksesta tulisi yhteisöllisempää eikä omissa oloissa nyhjäämistä. Sopivaa tammaa ei tarvinnut kauaa etsiä, kun Melina tarjosi emäehdokkaaksi erittäin upeaa Jäätanssin Kaikua, joka vakuutti minut upealla ruunivoikolla värityksellään. En edes ehtinyt saada muita tarjouksia, vaan päädyin jo laatuarvosteluissa palkittuun tammaan, joka hankittiin meille leasing-sopimuksella yhden varsan ajaksi. Viehekkeestä ja Kaiusta maailmaan syntyi tummanrautias, jo varsana varsin isokokoinen suomenhevosori Vokotti.

Perusluonteeltaan Vokotti on herrasmiesmäinen hevonen, joka ei tarkoituksellisesti aiheuta harmia. Muiden hevosten kanssa se tulee hyvin toimeen, muttei kuitenkaan suostu olemaan täysin vietävissä, vaan pitää kyllä tarpeen vaatiessa puoliaan. Ratsastaessa tämä monipuolinen hevonen on varsin virkeä, joskin huonoina päivinä ja tylsistyessään se menee helposti sieltä, missä aita on matalin. Jos oria ratsastaa huonosti eteenpäin ja pidättää liikaa, hyppää se esteet vaisusti puomeja lähes hipoen. Liian rivakka meno ei ole myöskään hyvä vaihtoehto, sillä silloin Voksu ei ole enää yhtä tarkka vaan tekee herkemmin virheitä etenkin sopivan ponnistuskohdan arvioinnissa. Sopivalla vauhdilla ja ratsastajan tuella ori on erittäin hyvä ja aina metrin esteillä pärjäävä estehevonen, jolla ei kouluratsastuksessa liitä aina mielenkiinto hidastempoiseen työskentelyyn. Oria pitääkin osata motivoida, jotta se suoriutuisi kiitettävästi myös vähemmän miellyttävistä tehtävistä. Maastossa ja maastoesteillä ori liikkuu hyvin, mutta se saattaa säpsyä yllättäviä ääniä ja äkkinäisiä liikkeitä yksin ollessaan.

Vokotti on hoitaessa lempeä ja rauhallinen, eikä se yritä häiriköidä hoitajaa, ellei hän jää suustaan kiinni tai muuten vain hidastele. Seisottuaan liian pitkään paikoillaan ori saattaa hieman liikuskella levottomasti, mutta malttaa usein mielensä loppuun asti. Taluttaessa Voksu unohtuu usein katselemaan maisemia, joten se saattaa epähuomiossa astua taluttajan varpaille tai kävellä päistikkaa pahki. Kunhan orin pitää vain hereillä ja riittävän reippaassa vauhdissa, ei se unohdu haaveilemaan omiaan. Vaikka Vokottia voikin pääsääntöisesti luonnehtia hyväluontoiseksi hevoseksi, osaa se olla yksi maanvaiva tarhassa tai laitumella ollessaan. Siellä se jaksaa juoksuttaa ihmisiä kerta toisensa jälkeen, ja muiden hevosten seura yllyttää sitä vain lisää nöyryyttämään perässä juoksevia kaksijalkaisia. Suotakoon kuitenkin jokaiselle hevoselle niiden yksi paheensa, sillä Voksu on muuten helppo ja kiltti hevonen, joka kävelee myös kuljetusautoon nätisti eikä rähinöi matkan aikana tai edes kisapaikoilla, joissa se käyttäytyy viimeisen päälle vieraskoreasti.


Vokotti Vokotti Vokotti

Kuvat © ransu.kuvat.fi (lisenssi), kiitos! (Kuvia on muokattu)


Sukutaulu

i. Valkoosin Vieheke
rautias, 165 cm
ERJ-II
ii. Vinhan Vihuri
rt, 167 cm, evm
iii. Vehtorin Venni
rt, 165 cm, evm
iie. Ilomiina
rt, 163 cm, evm
ie. Terra
tprt, 158 cm, evm
iei. Pikku-Virtuoosi
trt, 162 cm, evm
iee. Vilutiina
prn, 157 cm, evm
e. Jäätanssin Kaiku
ruunivoikko, 155 cm
ERJ-I, KRJ-I
ei. Jääkaiku
km, 160 cm, evm
eii. Murtuma
rn, 163 cm, evm
eie. Vallan Laila
km, 155 cm, evm
ee. Taian Sini
rnvkk, 152 cm, evm
eei. Roihun Soturi
vrt, 156 cm, evm
eee. Taian Tiina
rnvkk, 154 cm, evm

Jälkeläiset

Sukupuoli & nimi Syntynyt Emä Saavutukset
r. Kadon Pohjankruunu 28.02.2019 Seppäjärven Arastava

Kilpailukalenteri

Vokotti kilpailee porrastetuissa estekilpailuissa. Ajankohtaiset ominaisuuspisteet löytyvät orin rekisteriprofiilista.

Jaos: ERJ esteratsastus
Ominaisuuspisteet: 2036.47 p.
Nykyinen taso: Taso 5
Maksimitaso: Taso 4
Koulutustaso: 100 cm
Hyppykapasiteetti & rohkeus: 902.29 p.
Nopeus & kestävyys: 22.39 p.
Kuuliaisuus & luonne: 1134.18 p.
Tahti & irtonaisuus: 75.80 p.
Tarkkuus & ketteryys: 32.39 p.

Cup-kilpailut

Päivämäärä Jaos Järjestäjä Luokka Tulos
31.09.2016 VSR-cup Susiraja 90 cm 10/112

Päiväkirja ja valmennukset

02.08.2016 - Estevalmennus, valmentajana miivi
Päivän kolmas valmennus, ensimmäinen estevalmennus, pohdin mielessäni kasatessani esterataa kentälle. Asetin esteisiin valmiiksi puomit noin puolen metrin korkeudelle. Ne eivät nousisi kun noin 80 senttimetriä korkeiksi, vaikka olin kuullutkin tämän valmennuksen ratsun kilpailleen metrisissä luokissa. Pierre oli suorittanut alkuverryttelyt yhdessä Vokotin kanssa minun kootessani esteitä, ja he pääsivät aloittamaan heti hyppäämisen esteiden ollessa valmiita. "Älä mene liian kovaa", ohjeistin Pierreä ensimmäisen kerran jälkeen. "Esteet ovat liian pieniä, mutta isommilla esteillä et ehdi katsomaan lähestymisiä kunnolla noin kovasta vauhdista." Isommillakin esteillä vauhti oli yhä reipasta, ja kostautui ratsukolle muutaman pudotuksen kautta. Viimeisellä hyppykerralla ratsukko osasi kuitenkin pitää vauhtinsa kohtuullisena, ja he hyppäsivätkin siistin ja virheettömän suorituksen. "Hyvä! Aloittele nyt loppuverryttelyt, niin käydään sitten kun kävelet valmennus läpi", päätin valmennuksen varsinaisen osuuden.

24.06.2016 - Estevalmennus
Saavuin pitämään Vokotille ja sen pitkäaikaiselle kisaratsastajalle valmennusta rataesteillä. Parhaimmillaan metrin luokkia kisaava Vokotti pääsisi tänään kuitenkin harjoittelemaan hieman helpompia juttuja, sillä työskentelisimme kavaleteilla ja pienillä esteillä, sillä tarkoitus olisi saada ori hieman huolellisemmaksi jaloistaan. Alkuverryttelyyn kuuluivat olellisena osana maapuomit, joiden yli ratsukko meni hieman rivakasti mutta kuitenkaan niihin koskematta. Vauhdin yltyessä Vokotista huomasi heti, ettei se enää malttanut tehdä yhtä huolellista työtä, joten käskin ratsastajan tulla omasta mielestään sellaisella tempolla, jolla tehtävät saataisiin vielä suoritettua hyväksytysti. Ratsastaja tunsi orin varsin hyvin, joten hän osasi myös säädellä vauhtia orin luonteen ja innostuksen mukaisesti. Kavaleteille hän hiljensi oria hieman enemmän, jotta tummanraudikko ehtisi huomata tiukkojen kaarrosten jälkeen eteen tulevat hieman maasta kohotetut puomit. Kavaletit tultiin ravissa ja ne oli tarkoitus astua yli, minkä takia hevonen joutui olemaan hyvin kuulolla jatkuvasti. Kerran hevosen keskittyminen herpaantui ratsastajan ponnisteluista huolimatta, jolloin se hieman kompuroi kavaletilla korjaten tasapainonsa kuitenkin nopeasti. Pienillä, noin 50 ja 60 senttimetrin esteillä Vokotti laukkasi hyvässä muodossa ja vauhti säilyi tasaisena läpi tehtävien.

20.03.2016 - Valkoosin Vieheke on yksi niistä muutamasta hevosesta, jotka ovat matkanneet mukanani Kadotettujen Suomenhevosten alusta lähtien. Näiden usean vuoden aikana en kuitenkaan ollut jättänyt tästä tasokkaasta orista vielä yhtään jälkeläistä kotitallille, joten päätin muuttaa tämän epäkohdan ja hankkia orista varsan. Päätin hyödyntää ulkopuolista tammatarjontaa, sillä olin vähentänyt reilusti oman tallin hevoskantaa tuontihevosten osalta, jotta kasvatuksesta tulisi yhteisöllisempää eikä omissa oloissa nyhjäämistä. Sopivaa tammaa ei tarvinnut kauaa etsiä, kun Melina tarjosi emäehdokkaaksi erittäin upeaa Jäätanssin Kaikua, joka vakuutti minut upealla ruunivoikolla värityksellään. En edes ehtinyt saada muita tarjouksia, vaan päädyin jo laatuarvosteluissa palkittuun tammaan, joka hankittiin meille leasing-sopimuksella yhden varsan ajaksi. Viehekkeestä ja Kaiusta maailmaan syntyi tummanrautias, jo varsana varsin isokokoinen suomenhevosori Vokotti.

Ulkoasu © NM. | Ulkoasun kuva © SN | virtuaalitalli / virtuaalihevonen (sim game stable / sim game horse) | s-posti