Prime Sporthorses

Nádej

Nadej

Virallinen nimi Nádej Painotus Valjakkoajo
Kutsumanimi Ade Koulutus heA, vaikea valjakko
Syntynyt & ikä 17.02.2007, ikä alhaalla Väri & säkä Ruunikko, 160cm
Rekisterinumero VH15-207-0002 Omistaja Pierre (VRL-10531)
Rotu & skp Altösterreichisches warmblut, tamma Maahantuoja audrey

Saavutukset:


Star (Yhteensä 45%)

Luonnekuvaus

Yleisesti ottaen Ade on kiltti ja hyväkäytöksinen hevonen. Se on osaava ja kuuliainenkin, mutta vain niin halutessaan. Adelta nimittäin löytyy myös omaa tahtoa toisinaan liiankin kanssa sekä jonkinasteista tammoille ominaista kipakkuutta. Hankalalle tuulelle sattuessaan Ade ei tosiaankaan sovi aloittelijan käsiteltäväksi. Silloin tällöin Ade saattaa nimittäin kerta kaikkiaan kyllästyä vieressä piipittävän ihmispoloisen kuuntelemiseen, ja silloin hommat sujuvat tasan tarkkaan niin kuin tamma itse tahtoo. Jos se on saanut päähänsä jotakin, ei sen päätä käännetä pyynnöllä eikä kahdellakaan, ja kiistatilanteissa itsepäisen tamman hallitseminen vaatii ihmiseltä järkähtämättömyyttä, kärsivällisyyttä, kokemusta ja lujaa tahtoa. Ei Ade toki mahdoton kumppani ole – se ei tarjoa ihmiselle paljoakaan ilmaiseksi ja testaa mielellään kaksijalkaisen johtajankykyjä, mutta myötämielisellä tuulella ollessaan tämä tamma on mitä mukavin kaveri. Osaavissa käsissä Ade myös oppii vähitellen, ettei asiansa tuntevan kaksijalkaisen nenälle hypitä tai varpaille tallota. Kun Aden ja sen tavat oppii tuntemaan, arkiaskareet ja yhteistyö luonaavat aina vain paremmin, ja tutustuessaan ihmiskaverinsa tapoihin Adekin oppii älykkäänä hevosena nopeasti ihmisen sille toivotuiksi osoittamat käyttäytymistavat. Se, kunnioittaako Ade aina ihmisen tahtoa, riippuu pitkälti ihmisestä itsestään.

Hoitaessa Ade on hieman velmuileva kaveri. Tutun ja turvalliseksi toteamansa ihmisen kanssa se yleensä käyttäytyy oikein mukavasti seisoen rauhassa paikallaan ja nauttii harjauksesta, mutta toisinaan tamma saa päähänsä hieman ”piristää” hoitajan päivää keksimällä yhtä sun toista temppuilua tämän pään menoksi. Milloin ei vatsan alta saa harjata ollenkaan, milloin kaviot tarrautuvat erikoisliimalla kiinni lattiaan, milloin vaihdetaan asentoa niin äkkinäisesti, ettei ihminen tahdo ehtiä pois alta ja sitä rataa. Joskus Ade saattaa hammasrivistöään väläyttelemällä kokeilla, juoksisiko häiritsevä ihminen kenties kirkuen ulos karsinasta, mutta ketään se ei ole koskaan oikeasti purrut tai muuten tahallaan vahingoittanut – no, toisinaan varpaiden päälle on kyllä pakko astua, mutta tosissaan Ade ei pohjimmiltaan ystävällisenä tammana ihmistä satuta. Muutenkin Ade testaa usein lähinnä uusien, sille tuntemattomien ihmisten taitoja ja kärsivällisyyttä – tuttujen kanssa se harvemmin keksii mitään järisyttävää, jos välit on jo selvitetty. Silti ainoa toimenpide, jossa Aden voi lähes satavarmasti sanoa käyttäytyvän esimerkillisesti, on valjastus. Tamma odottaa työskentelyä innokkaasti ja tietää vallan mainiosti, ettei kiukuttelu vauhdita liikkeelle pääsyä yhtään.

Valjakossa Ade onkin sitten aivan eri hevonen kuin se muutoin enemmän tai vähemmän kenkkuileva, jääräpäinen tamma. Päästessään kärryjen eteen Ade tuskin malttaa pysyä nahoissaan – mutta pysyy silti kuin ihmeen kaupalla. Tamma on ihanteellinen ajettava, sillä se keskittyy työhön koko kapasiteetillaan, kuuntelee tarkasti kuskin ohjeita ja tekee parhaansa niin tarmokkaasti, että vaahto pärskähtelee turvasta ja hiki kastelee kaulan jo ennen kuin päästään edes kunnolla hommiin. Kovan keskittymisensä ja yhteistyöhalunsa ansiosta Ade pärjää usein loistavasti koulu- ja tarkkuuskokeessa, ja intonsa avulla tamma suorittaa myös maratonosuuden tavallisesti hyvin. Periaatteessa Ade sopii ajettavaksi hieman aloittelevammillekin kuskeille, mutta toisinaan tamma tuppaa kyllästymään ja turhautumaan, jos treenattavat asiat eivät ole sille tarpeeksi haastavia. Tamman olisi toki hyvä jaksaa puida silloin tällöin myös ihan perusasioita, mutta osaavan ja kokeneen kuskin kanssa haasteita janoava tamma työskentelee silti innokkaimmin ja tuo esille parhaat puolensa.

Laitumella Ade keikaroi tavallisesti useammankin hevosen puolesta. Tamma ei siedä ei-toivottuja tunkeilijoita lähellään ja antaakin yleensä esimerkiksi turhan leikkisille varsoille sapiskaa alta aikayksikön. Ei Ade toisia hevosia tieten tahtoen pompottele tai kiusaa – mieluiten se laiduntaa rauhassa ystävähevostensa läheisyydessä ja ottaa rennosti, mutta jos joku vieraampi kaveri kerta kaikkiaan tunkee turpansa sen asioihin, ei Ade moista kauaa lähistöllään katsele.

© kaZAM, kiitos!


Kuvagalleria

Nadej

Kuva © Zuzana Buráňová, thank you! (Klikkaa kuvat suuremmiksi)


Sukutaulu

i. Predok
altö, tprn, 164cm, evm
ii. Úpal
altö, m, 168cm, evm
iii. tuntematon
altö, evm
iie. tuntematon
altö, evm
ie. Starý
altö, tprn, 162cm, evm
iei. tuntematon
altö, evm
iee. tuntematon
altö, evm
e. Unikátny
altö, trn, 159cm, evm
ei. Halucinácie
altö, trn, 159cm, evm
eii. tuntematon
altö, evm
eie. tuntematon
altö, evm
ee. Chytit
altö, rn, 157cm, evm
eei. tuntematon
altö, evm
eee. tuntematon
altö, evm

Jälkeläiset

Sukupuoli & nimi Syntynyt Isä Omistaja
t. Wavellite RE 17.11.2015 Westruby Pierre, Prime

Kilpailukalenteri

Nádej kilpailee porrastetuissa valjakkokisoissa. Ajankohtaiset ominaisuuspisteet löytyvät tamman rekisteriprofiilista.

Jaos: VVJ kouluratsastus
Ominaisuuspisteet: 830.61 p.
Nykyinen taso: Taso 2
Maksimitaso: Taso 9
Koulutustaso: Vaikea
Hyppykapasiteetti & rohkeus: 0.00 p.
Nopeus & kestävyys: 0.00 p.
Kuuliaisuus & luonne: 367.63 p.
Tahti & irtonaisuus: 0.00 p.
Tarkkuus & ketteryys: 462.98 p.


VVJ (sijoituksia 01 kpl, cup-sijoituksia 00 kpl)

12.12.2008 KK Zaa - Vaikea yhdistetty - 4/20

Päiväkirja ja valmennukset

15.11.2015 - Vaikka olen niin kovasti ollut vähentämässä hevosia ennen uusien hankkimista, jouduin tänään sortumaan jopa neljän hevosen verran. HM kauppasi minulle vanhoja hevosiaan nähdessään Westruby-nimisen hevoseni, joka on rodultaan tuntematon altösterreichisches warmblut, itävaltalainen puoliverinen. HM:n Branwen Farmilla oli kasa samanrotuisia hevosia myynnissä, ja näistä joukkoon valikoitui neljä kappeltta: orit AV Zukunft ja Jedový Zub sekä tammat Nocný ja Nádej. Näiden hevosten avulla saamme myös Westrubyn suvulle jatkoa, mikä olikin pääajatuksena hevosia hankkiessani.


Ikääntyminen

1 vuotta 17.07.2007 5 vuotta 17.03.2009 9 vuotta 17.11.2010
2 vuotta 17.12.2007 6 vuotta 17.08.2009 10 vuotta 17.04.2011
3 vuotta 17.05.2008 7 vuotta 17.01.2010 11 vuotta 17.09.2011
4 vuotta 17.10.2008 8 vuotta 17.06.2010 12 vuotta 17.02.2012
Ulkoasu © NM. | Ulkoasun kuva © BDRS | virtuaalitalli / virtuaalihevonen | s-posti